КАТ е изумен от броя на водачите, които управляват автомобилите си след употреба на наркотици, обяви шефът на Пътната полиция Бойко Рановски.

"В областните дирекции, където са купени по-специални уреди за проверка за наркотици, нещата са стресиращи. Примерно в област Пазарджик - от 30 проби има 20 положителни теста, в Бургас положението е подобно - от 70 проби 50 са положителни. Явно проблемът, който вече имат в някои западни държави с употребата на наркотични вещества, повече отколкото с алкохола, ще дойде и при нас", каза Рановски пред БНТ. 

Той обясни, че пробите са по-скоро за леки наркотици, но са различни за различните области. Освен това се виждало, че повече млади хора употребяват опияняващи вещества. 

Статистиката показвала и че всяка седмица между 200 и 300 души биват засичани след употреба на алкохол. "Не искам да си мисля, че след употреба на наркотици числата ще бъдат такива", каза още шефът на Пътната полиция.

В момента КАТ разполага само с 10 уреда за откриване на наркотици. Става дума за апаратура, която изследва слюнката и за около 8 минути дава резултат, като се посочва и видът на наркотика. 

Такива уреди има в София, Варна, Бургас, Пловдив, Враца, Стара Загора, Пазарджик, Кюстендил, Плевен и Добрич. В останалите 18 областни дирекции се ползват само полеви тестове. При тях отново се изследва слюнката, но те показват само наличието или отсъствие на наркотични вещества. В тези случаи катаджиите трябва да пращат шофьорите на медицинско изследване.

КАТ искат да купи уреди и за останалите 18 областни дирекции, очаква се това да стане до края на годината.

За шофиране под влияние на наркотици наказанието в Наказателния кодекс е затвор от една до три години и глоба от 500 до 1500 лв.