Това е странна история ...

Едни хора, на всичкото отгоре не само от България, са се събрали, без да искат нищо, освен да помагат на болни животни. Иронично, но често човещината се определя от отношението ни към кучетата и котките. А ето как е започнало всичко:

„Ми просто намирахме бездомни животни на улицата, които не искахме да подминем и които започнахме да спасяваме едно по едно. Видяхме, че човек може да го направи, стига да иска, не е чак толкова трудно и така основахме сдружение”, разказва за началото на DARE неговата управителка Мирена Тодорова.

Човекът, който до нея държи няколко плаката, ме пита дали говоря английски, за да мога да го разбирам. Неговото име е Омер Екмекджи и е родом от Турция. Работата му е свързана с образователни европейски проекти и понеже се запознал с различни млади хора от Балканите, разбрал за проблема с уличните животни у нас. В България дошъл по лични причини и решил, че иска да помогне.

„Хората все искат правителството да разреши този проблем, но не се питат какво те могат да направят, за да помогнат”, казва Омер. Имено той поема след няколко минути каишката на кучето Брейв, което е горда немска овчарка.

Брейв има странен късмет – попаднал в кучешки приют и ако това не стига, то скоро се разболял лошо с очите. Къде е късметът в такава ситуация ще попитате – ами, ако не му се беше случило това нещастие, той нямаше да срещне хората от DARE и сега нямаше да е това щастливо куче, което виждате на видеото.

Хората от сдружението отишли точно в неговия приют, за да попитат дали могат да помогнат с нещо като доброволци и там видели немската овчарка. Благодарение на тях сега той е вече здрав, тъй като са го завели във ветеринарна клиника, и чака своя осиновител.

Кандидати не липсват, а докато Мирена и останалите подберат най-отговорния сред тях, кучето живее при Айлин Абтулова в тъй наречения временен приемен дом.

Айлин признава, че трудно ще се раздели с Брейв, след като два месеца вече живее с нея, но вярва, че е за доброто на кучето.

„Той е много голямо куче и аз го виждам, че му е много трудно в този апартамент. Той е за двор, за навън”, казва тя.

Кучето, както може да видите от основното видео, вече е съвсем добре с очите и неговата история по всяка вероятност ще завърши щастливо, благодарение на едни добри хора.

За съжаление не можем да сме толкова сигурни за бъдещето на едно друго куче, което няма как да не различите сред останалите. Патата е жизнена, игрива, гальовна, но е с три крачета.

„Предполагаме, че я е блъснала кола”, казва ми Калина Чупетловска, която е настанила временно кучето. „Опитали са се да спасят лапичката, но се е оказало, че няма как и това е единственият начин тя да води живот без никаква болка”.

„Надявам се някой да я види и да оцени, че тя е страхотно куче, изключително социална и изключително послушна!”, казва Калина. „Кучетата са напълно лишени от тия човешки черти да се самосъжаляват, че са жертви, че са нещастни и тъй нататък, те живеят в настоящия момент и се радват на настоящия момент”.