Заплатите на депутатите скачат с 270 лв. Така вместо досегашните 2799 лв. народните избраници вече ще получават 3069 лв.

Увеличението е резултат от новите данни на НСИ за размера на средното възнаграждение за обществения сектор през последното тримесечие на 2015 година.
 

Според правилника на депутатите тяхната основна заплата се формира на базата на Основната надница на законотворците, които получават надбавки и за участието си в комисии, за постове и за научна степен, се определя на базата на размера на размера на средната заплата в обществения сектор за последния месец от предходното тримесечие. През септември той е бил 933 лв., а според данните за декември е достигнал 1023 лв.

Депутатите имат добавки за участие в комисии.

След оповестяване на новите данни шефката на парламента Цецка Цачева, която взема 55% върху основната заплата, ще получава вече 4757 лв. на месец, пише "Монитор".

Заместниците й, на които се полагат 45% отгоре, ще се подписват под 4450 лв., а шефовете на комисии, които се ползват с допълнителен бонус от 35%, ще прибират по 4143 лв.

Ще бъдат актуализирани и заплатите на премиера, министрите, президента и редица висши държавни чиновници, които зависят от депутатската заплата. До края на мандата на първия кабинет на Бойко Борисов заплатите на властта бяха замразени от НС на нивото им от декември 2009 година.

Неотдавна финансовият министър Владислав Горанов лансира идеята за промяна в метода на формирането им.

Увеличението на депутатските заплати идва само ден след като народните представители отказаха заплатата на учените да скочи на 840 лева и тя остана 450 лева.