Един средно голям банан – около 126 г, се счита за една порция от плода. В нея се съдържат 110 калории, 20 г въглехидрати и 1 г протеин. В бананите няма мазнини, холестерол и натрий. 

Тези плодове осигуряват и важни за организма витамини и минерали. Сред тях са витамин B6 – 5 мг; манган – 3 мг; витамин C – 9 мг; калий – 450 мг; диетични фибри – 3 г; магнезий – 34 мг; фолиева киселина – 25,0 мкг; рибофлавин – 1 мг; ниацин – 8 мг; витамин А – 81 IU; желязо – 3 мг. Благодарение на всички тези хранителни вещества, консумацията на банани е полезна за здравето в различни аспекти. 

Понижава нивата на кръвното налягане

Ниският прием на натрий е от основно значение за понижаване нивата на кръвното налягане. Също толкова важен е и повишеният прием на калий. Препоръчителният дневен прием на калий за възрастните е 4700 мг. Той се свързва и с 20% по-малък риск от достигане до летален изход. 

Полезен срещу астма

Според данни на проучване, проведено от изследователи от Кралският колеж в Лондон, децата, които консумират по един банан дневно, имат с 34% понижен риск от развитие на астма.

Бананите са от полза и срещу рак

Като източник на витамин C, бананите могат да са от полза срещу формирането на свободни радикали, за които се знае, че увреждат здравите клетки в организма. Те представляват потенциален риск за развитието на ракови заболявания. Повишеният прием на фибри от плодовете и зеленчуците се свързва с понижен риск от развитие на рак на дебелото черво.