Депутатите оставиха майчинството в размер на 320 лв. за 2016 г. Това стана при гласуването на второ четене на текстове от Закона за държавното обществено осигуряване, предаде „Фокус“.

Народните представители отхвърлиха предложението, направено от левицата размерът на майчинството да бъде актуализирано съгласно размера на минималната работна заплата и да стане 420 лв., както и предложението на ПГ на ДПС – размерът на обезщетението за отглеждане на дете до 3-годишна възраст да стане 380 лв., съгласно увеличението на минималната работна заплата от 40 лв. В отрицателен вот Жельо Бойчев от ПГ на БСП заяви, че с това депутатите от управляващото мнозинство са икономисали 37 млн. лв. Михаил Миков, председател на ПГ на БСП лява България заяви, че днес е първият ден, в който правителството е в неизпълнение по отношение на решението НС от края на месец юли и вие го приехте за краткосрочни и средносрочни мерки за борба с демографската криза.

„Всеки ден ще часовник и ще броим дните, за да се види как българското правителство работи срещу българския народ докато такива мерки не бъдат предложени“, заяви Миков.

Той посочи, че тази година 13 500 деца не тръгнаха на училище в България.

„Има ясен спад на раждаемостта в сравнение с миналата година, когато управляваше правителството на Орешарски“, заяви Михаил Миков. „Сега имате възможност да подкрепите едно от двете решения. Става въпрос за пренебрежимо малко пари в сравнение с парите, които оставяте на разположение на правителството“, каза още Миков. Той изтъкна, че средствата са пренебрежимо малки в сравнение с тези заделяни за европейските проекти, за да бъдат направени чудни магистрали, тротоари и фонтани. „Като няма кой да им се радва – нищо не сте направили“, посочи Михаил Миков.

„Имате преизпълнение на бюджета от отглеждането на малки деца ли ще икономисвате?“, попита още той. Председателят на ПГ на БСП лява България бе категоричен, че без увеличение на майчинството на нивото на минималната работна заплата знакът ще е ясен „вас хората не ви интересуват“.