Президентът на Русия изключи възможността за това, турските ВВС да не са могли да разпознаят принадлежността на сваления Су-24 и определи като празни приказки съответните изявления на Анкара. На пресконференция след края на преговорите с Франсоа Оланд Путин заяви, че руската страна отрано въз основа на споразумението със САЩ е предала на действащата на място под ръководството на Вашингтон коалиция информация относно това, къде ще работи руската авиация, на какви ешалони и в какво време.„Изхождаме от това, че това е действаща коалиция, Турция е члена на тази коалиция и трябва да знае, че там работи именно руската авиация. Каква друга да е? Ако бяха разбрали, че става въпрос за американски самолет, щяха ли пак да го свалят?”, каза Путин. 

Оправданията на Анкара относно Су-24 Путин нарече „глупости и празни приказки”, съобщава Интерфакс. 

Отговаряйки на въпрос на журналисти за разгръщането на руските системи за ПВО С-400 в Сирия, за това, дали това противоречи на сътрудничеството на Русия с алианса, оглавяван от САЩ, Владимир Путин отговори, че той не вижда по какъв начин това може да се случи. 

„С-400 не е система за залпов огън, това е система за противовъздушна отбрана. Тези системи ги нямаше в Сирия, защото ние изхождахме от това, че нашата авиация работи на височини, до които не може да стигне престъпната ръка на терористите. Те нямат съответната военна техника, която да е способна да сваля самолети на височина от над 3000 – 4000 метра. Въобще не ни е идвало и на ум, че ние можем да получим удар от страна, която смятахме за съюзник”, каза руският президент. 

„Нашите самолети, работейки на височина от 5000 –6000 метра, са работили абсолютно незащитени по отношение на атаки от страна на изтребители. Ако бяхме допуснали подобно нещо, че това е възможно, ние, първо, отдавна бихме разположили там такива системи, които биха защитили нашите самолети от възможни атаки, второ, има и други технически средства и военна защита, например, съпровождане от изтребители или най-малко технически средства за защита от нападение от ракети. Специалистите знаят как да направят това. Ние не сме правили нищо такова, повтарям още един път, защото смятахме Турция за приятелска държава”, каза още Путин. 

Путин заяви още, че възможността за оставка на Ердоган след инцидента със Су-24 въобще не засяга Русия. „Относно това, дали ще подаде оставка президентът на Турция или не, това въобще не наша работа. Това е дело на турския народ. Никога не сме се намесвали и няма да се намесваме. Но е много жалко, че това безпрецедентно ниво на нашите междудържавни отношения, което бе достигнато с Турция през последните години, за последните 10 години – това действително бе много високо равнище, ние смятахме Турция не простo са съсед, а за приятелска държава, почти съюзник. Много е жалко, че това грубо се разрушава”, каза руският държавен глава. 

Анкара трябва да реши проблема с доставките на петрол от „Ислямска държава”, заяви също Путин. По думите му, Москва допуска, че висшето политическо ръководство на Турция нищо не знае за това. „Ако не знае, да научи”, каза руският президент. По думите му, става дума за „промишлени мащаби” на нелегалните доставки на петрол. 

„Относно това има специална резолюция на Съвета за сигурност на ООН, която забранява директната покупка на петрол от терористите, защото в тези варели, които те превозват, има не просто петрол, а има и кръвта на нашите граждани, защото с тези пари терористите купуват оръжие, боеприпаси, а след това организират кървави атентати”, каза Путин. 

Руският президент Владимир Путин предупреди да не се прилагат „двойни стандарти“ по отношение на терористите, предаде „Интерфакс“. „Тези, които прилагат двойни стандарти по отношение на терористите и ги използват за своите политически цели , си играят с огъня. Историята показва, че тези действия рано или късно удрят самия помощник на терористите“, заяви Путин.

Руският президент подчерта, че в Сирия няма друга сила, която да може да проведе сухопътна операция срещу терористите освен армията на Башар Асад.„Ние смятаме, че е невъзможна борбата с терористите в Сирия без провеждането на сухопътна операция. А никаква друга сила за провеждането на сухопътна операция срещу ИДИЛ, „Джебат ал-Нусра“ и другите терористични групировки , освен правителствената армия на Сирия в момента не съществуват. В тази връзка смятам, че армията на президента Асад и самият той са естествени съюзници в борбата с тероризма“, добави Путин.