Животновъдите ще бъдат подпомогнати извънредно с 12 милиона евро. Това каза пред журналисти заместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев по време на агросеминар на Националната асоциация на зърнопроизводителите в Пловдив, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.
Наредбата и начинът за разпределение на средствата вече са публикувани, идеята е да се обхванат по възможно най- справедлив начин загубите и да бъдат компенсирани стопаните за пропуснатите ползи особено сега, преди зимния сезон. Ниските изкупни цени на млякото причиниха много загуби на млекопроизводителите. Руското ембарго също ги ощети. В последните 14 месеца се наблюдава спад на цените на млякото, без това да се отрази на цената на млечните продукти и това сочи производителите като най- ощетени, каза още той. Почти година е отнело да се убеди Еврокомисията, че има криза в сектора, това е забавило субсидиите.
За да не се губи време, списъците за помощи са изготвени от Министерството, а производителите са уведомени, че трябва да кандидатстват. Субсидиите ще се разпределят по два метода- спрямо вид млечни продукти и спрямо брой животни.