В извънредна реч пред Бундестага германският канцлер Ангела Меркел настоя властите на Турция да направят всичко необходимо, за да започне деескалация на напрежението между съюзниците в борбата срещу „Ислямска държава”. То се изостри до краен предел вчера, след като турските въоръжени сили свалиха руски самолет. „Трябва да направим всичко, което е по силите ни, за да избегнем ескалация”, предупреди германският канцлер. Разбира се, че всяка страна има правото да защитава територията си, но трябва да се съобразяваме и с голямото напрежение в този регион, което сега се изостри още повече.

Преди речта в Бундестага Меркел е говорила и с турския премиер, като е настояла той да направи всичко възможно за уталожаване на напрежението.

Световната общност трябва да води обща битка срещу терористичните милиции на „Ислямска държава”. 
Сериозни търкания между съюзниците е имало и на извъредното извънредно заседание в Брюксел на Съвета на НАТО, свикано от Турция след унищожаването на руски самолет на турско-сирийската граница. 

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг е говори от името на Съвета на постоянните представители на НАТО относно ситуацията с руския самолет Су-24 със свое лично заявление, което не е било договорено с всички представители на страните-членки на НАТО. Това са заявили пред РИА Новости военно-дипломатически източници, запознати със заседанието на Съвета.

„На заседанието на Съвета на постоянните представители на НАТО за сваления руски самолет възникнаха сериозни разногласия. Редица представители на страните-членки на алианса бяха твърде предпазливо настроени към турските оплаквания. Сериозни разногласия възникнаха и относно изявленията на турската страна, че руският военен самолет е получил повече от двадесет предупреждения, но всъщност е имало само две“, каза източникът на агенцията.

Със свалянето на самолета на антитерористичната коалиция, Турция изрази подкрепата си за „Ислямска държава“ и сега може да бъде изключена от Алианса, заяви след вчерашното заседание в Брюксел и норвежкия политолог и писател Бьорн Нистад, цитиран от „Известия”.

„НАТО многократно е заявявала, че ще се бори с ислямските терористи, в този дух, Турция като най-близък до Сирия член на Алианса можеше да се присъедини към операциите. Вместо това, тя забранява на чужди бойни изтребители, включително на членове на НАТО и на коалицията срещу тероризма, да пресичат нейното въздушно пространство, докато самата тя не желае да участва в тази операция“, казва Нистад.

„Не става въпрос за това, че Турция започва война срещу Русия. Ако над нейната територия беше летял, например, френски самолет, то той също можеше да бъде свален. Това дава право на НАТО да изключи страната от Алианса“, обяснява политологът.