Турските власти са разбрали, че сваленият на сирийската граница самолет е руски едва след инцидента. Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган по време на международния ислямски икономически форум в Истанбул, предаде РИА Новости.
„Фактът, че самолетът принадлежи на Русия, стана известен едва впоследствие, когато руските власти заявиха това“, посова президентът.
Ердоган е добавил, че два военни самолета са влезли във въздушното пространство на Турция. Единият го е напуснал, а другият е бил свален.
„Турция винаги е искала мир, диалог, дипломатическо разрешаване на проблемите и въпреки всичко ще продължим по този път. Никой обаче не може да очаква от нас да пренебрегнем нарушаването на турското пространство, на границите и суверенитета ни. Не искаме ескалация на инцидента, само защитаваме своята сигурност и правата на нашите братя туркмени“, заяви още турския държавен глава.
Той отново посочи, че Турция смята, че самолетът е бил свален в турското въздушно пространство, но се е разбил на сирийска територия.