Хоакин „Ел Чапо“ Гусман е обществен враг № 1 за САЩ. За главата му в Мексико е определена награда от 3,5 млн. долара, а Вашингтон дава 5 милиона.
Само че сега става ясно, че наркобаронът също е готов да плати награда за нечия глава. „Ел Чапо е обявил, че този, който убие кандидата за американски президент Доналд Тръм, ще получи 100 млн. долара.
Гусман успя да избяга от затвора с максимална сигурност Алмолоя в централната част на Мексико на 11 юли. Подготовката на измъкването му на свобода е стревала 2,5 млн. долара. Откакто се измъкна Гусман, следите му се губят. Властите мобилизиририха хиляди служители на сигурността за издирването на шефа на наркокартела Синалоа, но засега то е безуспешно, съобщава в. "Билд".
Малко преди бягството на Гусман Доналд Тръмп се изказа много остро по отношение на преселниците от мексико в САЩ. „Вие донасяте наркотици, престъпност, вие сте изнасилвачи“. Тези думи не са били пропуснати от Гусман. На неговия адрес в Туитър се появи кратката оценка: „Тръмп е задник“. Не е ясно, дали адресът е опериран от наркобарона, неговия син или някой от членовете на наркокартела.
Както съобщава южноамериканската телевизионна мрежа Telesur друг затворник наблюдавал Ел Чаро, докато по телевизията показвали изказването на Тръмп“Той направо откачи. Иска да види Тръмп мъртъв и е готов да плати за това всякаква сума.“ Сега сред кръговете на наркокартела се говори, че сумата е определена и става дума за 100 млн. долара.Пари Ел чапо има повече от необходимото. Понякога дори е попадала в класацията на „Форбс“ на най-богатите хора по света.
Изглежда, че Тръмп приема заканата сериозно. Нищо чудно, доколкото Ел чапо е изключително хладнокръвен убиец, доколкото на сметката на неговия наркокартел се водят стотици жертви. Кандидат-президентът има сега многобройни публични изяви, на които трябва да ходи с бронирана жилетка и поддържа контакт с ФБР. Освен това за неговата сигурност се грижи изключително добър екип за охрана.