Шоуменът Слави Трифонов стресна политиците. Горещата новина, че Дългия този път със сигурност се е запътил да влиза в политиката и дори се кани да се пробва за президент, разбуни партийците и депутатите от всички цветове, които тъкмо излязоха във ваканция. Темата пламна в жегата из политическите централи, пише "Всеки ден".От управляващата партия ГЕРБ не смятат, че има какво да се коментира, и са категорични: ако Слави Трифонов иска да е политик, да заповяда на избори. Това отдавна отсече и лидерът и премиер Бойко Борисов и остава позиция на партията при всеки опит на водещия на „Шоуто на Слави" да стане част от политическата класа у нас.

Опитите му са дългогодишни - горе-долу преди избори. Особено силният напън на Трифонов беше през 2011 г., когато в собственото си предаване обяви, че издига Меглена Кунева за президент. Той използва датата 2 юни, за да лансира кандидатурата ѝ. Тогава в шоуто обявиха, че постиженията на досегашните президенти са били: Петър Младенов - да дойдат танковете, Желю Желев - с диалект и да си пресипва „бело винце от чашата на жената", Петър Стоянов - с ченгесарските номера по време на предизборна кампания, а Георги Първанов - със стрелбата по рядък козел. А Кунева я лансираха като „достойния президент".

„Сега Слави Трифонов залага на карта със собствения си лик на нея. Поне това показват първоначалните му опипвания на почвата", коментира бивш седесар, работил с шоумена по време на кампаниите на сините. Според него Трифонов едва ли предприема по-твърд ход, без вече да е сондирал мнения с политически сили. Той припомня, че например от Реформаторския блок, където е и самата Кунева, доста често гостуват в шоуто: „И Радан Кънев, и Божидар Лукарски, и бившият лидер на СДС Мартин Димитров - в качеството му даже и на специалист по Гърция".

Според политически анализатори Дългия неслучайно започва този път атаката на вълната на референдума. „На фона на инициираното от президента Росен Плевнелиев всенародно допитване, което е пред провал заради не добре формулирани въпроси, Слави обяви кампания за референдум със 7 въпроса „право в десетката" за реформа на избирателната система - много по-радикална от тази, която парламентът отхвърли преди седмица", смятат политическите наблюдатели.

Трифонов настоява и за задължително, и за мажоритарно, и за електронно гласуване, но също така и за двойно намаляване на броя на депутатите, както и за намаляване на партийните субсидии с пъти и за пряк избор на магистрати и полицейски шефове от гражданите. От ефира на предаването си той заяви, че има щабове в цялата страна, които вече са в бойна готовност за допитването.

„На фона на една мащабна кампания за референдум, а още повече, ако се случи, е повече от вероятно Слави после да се пробва и за президент", коментират от вчера почти като факт из партийните централи.

Зам.-председателят на БСП Атанас Мерджанов бе категоричен, че трябва сериозно отношение към всеки политически проект. „Слави е обаятелна личност, дал е твърде много за българското културно пространство. А за участие в политиката - думата имат гражданите. Ако е избран, то няма значение как на някого му звучи „Слави - президент!".

„А и Слави Трифонов има повече качества от някои другари. Дори и от Радан Кънев. Предпочитам българският президент или българският политик да се изказва от България, а не, като замине в САЩ", жегна Мерджанов лидера на ДСБ и шеф на депутатите от Реформаторския блок.

Съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов пък припомни, че Трифонов отдавна има настроения за влизане в политиката - подкрепяше мажоритарна кандидатура за кмет на Варна, после застана зад Меглена Кунева за президент.

„И сега може би е решил вече лично да се пробва. Чрез шоуто най-вече, разбира се, от което наистина има популярност. Нещо като промоции ще си прави", коментира лидерът на ВМРО. Според него обаче е по-малко вероятно Слави да се кандидатира лично за президент. По-скоро, ако тези избори са му целта, дори да е изкушен от лична кандидатура, щял пак да застане зад някого.

„Но пък, от друга страна, сме виждали през годините какви ли не кандидатури за президент", подчерта Каракачанов. Войводата почти даде съвет на Трифонов, че влизането в политиката би могло по-сигурно да се случи през парламентарни избори. Още повече че шоуменът може да разчита на популярността си и с подкрепа около себе си „да вземе едни 4-5-6, дори и 10%". Докато за президент - при директния мажоритарен избор, ще му трябват много повече.

Зам.-шефът на Народното събрание от БДЦ Явор Хайтов заяви: „Още от 1990 г., когато станах земеделец, съм за това - за свобода на избора. Така че и Слави Трифонов в политиката, дори президент, е демократична вероятност. Заставане с лицето си - без тайни, без задкулисни игри, честно, демократично".

Според депутата това е правилното, да се каже - аз искам, аз мога, аз обещавам. „Има мандатност, ако не се справя - до там е, всичко приключва", отсече Хайтов. Но смята, че Слави е обичан и харесван. Нямало друг, който за 7-8 часа да продаде няколко хиляди билета за концерта си. Както и да има куража да го направи на Националния стадион „Васил Левски".

Мария Календерска от ББЦ, която ще е и кандидат за кмет на София от партията на Николай Бареков, заяви преди дни, че изяло подкрепя инициативата на Слави Трифонов за референдум за пълна промяна на политическата система в България.

Зам.-шефът на ПГ на Реформаторския блок Борислав Великов пък каза, че би коментирал влизането на Трифонов в политиката само след като се запознае с неговата платформа, идеи и виждания.

Политологът и бивш червен депутат Татяна Буруджиева е скептична към влизането на Слави Трифонов в политиката и негов евентуален опит да щурмува „Дондуков" 2. „Все още не сме Америка, където шоумени стават президенти, и не мисля, че скоро ще станем", коментира Буруджиева.

Тя припомни, че в миналото е имало хора от артистичните среди като Стефан Данаилов, който бе кандидат-вицепрезидент на Ивайло Калфин, двойката Иван Кулеков и Христо Бойчев, Светльо Витков. При Данаилов нещата бяха малко по-различни, защото той беше партийна кандидатура и зад него имаше мобилизирана партия, а при останалите бе просто опит да променят статуквото, е мнението на политолога.

Това, че някой шоумен е разпознаван като човек, не означава, че той може да бъде политик, коментира още Буруджиева. Според нея често подобни хора опитват да влязат в политиката, защото са се ядосали и искат нещо да променят в държавата. „Скептична съм към евентуално влизане на Слави Трифонов в политиката, защото колкото и странни разбирания да проявяват избирателите, обикновено е друг типажът, който търсят по време на избори. Емоционалните хора, хората, които взимат крайни решения и които се втурват в благородни каузи, не са личности, които могат да победят в политиката. Те могат да съберат гласове, но това е по-скоро отношение към тях на фенове, а не на избиратели", обясни експертът.

„В политиката се изисква да можеш да взимаш друг тип решения, не просто емоционални. В политиката се изисква професионална подготовка и това, че българските политици са лишени от нея, изкушава хора от други сфери да се пробват. Но пребиваването им там е кратко, макар и не трагично", заключи Татяна Буруджиева.

Математикът и известен спец по изборите проф. Михаил Константинов коментира, че България е свободна държава и всеки е свободен да прави каквото пожелае в рамките на закона. „Ако един човек отговаря на условията да бъде издигнат за президент, няма никакъв проблем да го направи - добави той.-  Иначе г-н Трифонов е един успял бизнесмен, ако иска, нека се пробва", бе лаконичен професорът и не пожела да коментира повече личността на шоумена.