Политиците и дипломатите знаят как да се възползват от езика на тялото по време на преговори. Ако се научите на изкуството да четете на невербалните послания на опонента си, може да се превърнете в абсолютен победител в живота.
 
Много хора пренебрегват езика на тялото, защото нямат необходимата концентрация, за да го проследят, но понякога той може да е съдбоносен. Затова научете някои основни движения, които ще се ви от изключителна полза. 
 
Започнете с нормалното поведение на събеседника си 
За да определите възможните промени в езика на тялото на събеседника ви, първо трябва да сте наясно с нормалното му поведение, в противен случай може да прочетете неправилно неговите жестове. Наблюдавайте го, когато е в нормалната си среда и върху него не се упражнява никакъв натиск.Направете това преди да се опитате да го провокирате. Например по време на чаша чай във формален разговор.Така събеседника ви ще е спокоен и честен.
 
Обръщайте внимание и на най-дребните промени 
Ангажиментите и напрежението могат да ви издадат изключително важни сигнали за човека, който проучвате. Трябва да се вгледате внимателно. Действия като кимане на главата, навеждане напред и контакт с очите са признаци на споразумение или интерес. Те показват, че опонентът ви е заинтригуван.
 
От друга страна, когато се обляга, това може да означава, че той не е съгласен или може да се ядоса, отегчи или да стане подозрителен. И още, ако докосва лицето си, повишава тон или краката му са плътно кръстосани, това показва, че у него има известна доза дискомфорт. 
 
В търсене на жестове 
Ако събеседникът избягва погледа ви, нервничи или кърши ръце, това може да означава, че той е нетърпелив или пък иска да напусне. За да се определи точно, езика на тялото, трябва да имате голям контрол над своето собствено поведение.Това също ще ви помогне да разчетете правилно посланието. 
 
Ето някои съвети за добър контрол над собствени ви невербални жестове:
 

Кимай с глава 

Това е отличен начин да заблудите някого. Кимайте нежно с глава дори, когато не сте съгласни или пък сте критикувани. Този жест облекчава напрежението и е идеален за прикриване на истинското ви настроение. Кимайте и па време на дълги, стресови преговори.
 

Контролирайте ръцете си 

Ще бъдете изненадани, когато осъзнаете колко много могат да кажат за вас ръцете ви. Покажете увереност и спокойствие по време на разговор, като държите ръцете си скръстени пред вас. Никога не показвайте, че сте притеснени или пък направо нервни.Противникът ви ще разбере това ако стискате ръцете си в юмруци или една в друга. С други думи, не им давайте допълнително предимство.
 

Дръжте тялото си отпуснато 

Спокойната позиция на тялото намалява напрежението по време на интензивни преговори.Опитайте са да запазете спокойствие дори, когато ви провокират. Когато се научите да се контролирате ще имате по-добри шансове да спечелите доверието на противник си и да постигнете по-добри резултати.
 

Не спирайте да се усмихвате 

Усмивката не струва нищо, но определено може да бъде използвана за оръжие. Когато го правите хората срещу вас си съставят очарователно мнение за вас, а това със сигурност ще е предпоставка за триумфа ви. 
 

Контролирайте си нервите

 Всеки жест може да издаде, че сте притеснени или тревожни.Това е аларма за съперника ви, че нещо не е наред. Избягвайте да докосвате лицето си, не друсайте краката си и не стискайте ръцете си. Просто покажете спокоен и самоуверен характер.
 

Значението на разговорите 

Практиката на езика на тялото може да ви помогне в много случаи. Тя е изключително важна за вас, защото може да определите истинското състояние на ума на вашия претендент, още преди да е започнал да говори.Преценете цялото му поведение,следете внимателно внимателно за треперещи ръце, прекомерно изпотяване и треперещ глас.