Ново изследване показва, че консумацията на сок от касис подобрява когнитивните способности, съобщи сп. "Сианс е авнир".

Учени под ръководството на Антъни Уотсън от Новозеландския институт за изследвания върху растенията и храните за пръв път установиха, че консумацията на касис стимулира мозъчната дейност. В изследването участвали също учени от университета Нортъмбрия във Великобритания.

Предишни проучвания с животни разкриха, че съдържащите се в касиса полифеноли имат благотворен ефект върху мозъка. Според резултатите от няколко други изследвания, хранителен режим с голяма консумация на сок от грозде или боровинки е свързан с по-добра вербална и пространствена памет у хората в напреднала възраст.

Новото изследване обхванало 36 души на възраст между 18 и 35 години. Веднъж седмично в разстояние на 3 седмици те приемали сок от касис, напитка на базата на екстракт от касис на прах или плацебо. Преди и след всяка консумация на напитка участниците минали когнитивни тестове и им били взети кръвни проби.

Получените резултати сочат, че консумацията на сок от касис, но не и на напитка на базата на екстракт от касис на прах, има положителен ефект върху когнитивните способности.

Оказало се, че 60 минути след като са изпили 142 милилитра сок от касис участниците са по-бдителни и усещането им за умора намалява.

Анализът на кръвните проби показал увеличена концентрация на моноамините след консумация на сок от касис. Моноамините - норадреналин, допамин, серотонин, са важни за бдителността и настроението.

Как може да се обясни този ефект? Касисът съдържа антоциани, които му придават тъмния цвят.

"Установено бе, че антоцианите имат инхибиторен ефект върху ензимите моноаминоксидаза и в резултат се увеличава концентрацията на моноамини в кръвта", отбеляза Уотсън.