"Не"-то води с 60,54% от гласовете след преброяване на над 20% от бюлетините на участвалите в референдума в Гърция, иницииран от правителството на Алексис Ципрас срещу последните предложения на кредиторите на страната (ЕЦБ, ЕС, МВФ).

Малко преди 21 часа бяха преброени 23,26% от бюлетините и резултатите дават смазващо предимство на "не" с 60,54% срещу 39,46% на "да".

Въпросът се отнасяше до приемането или не на мерките за строги бюджетни орязвания, предложени от кредиторите на страната.

Правителството на премиера Ципрас от лявата радикална СИРИЗА призова за "Не".

На днешния референдум на практика гърците отхвърлиха заробващите условия на международните кредитори по изплащането на държавния дълг.

Избирателната активност е над 65 процента.

Гръцкото правителство иска незабавно да възобнови преговорите с международните кредитори, за да стигне до споразумение с международните кредитори.

Това заяви правителственият говорител Гаврил Сакеларидис, коментирайки по телевизията резултатите от референдума, които вече са обнародвани от телевизионните канали.

"Преговорите, които ще започнат скоро, трябва да завършват много бързо, може би дори след 48 часа. Ще положим всички усилия, за да се постигне споразумение по-бързо", изтъкна Сакелардис.

На свой ред парламентарният представител на управляващата партия СИРИЗА Никос Филис изрази мнението, че "резултатите ще позволят на правителството да предприеме бързи действия, за да бъде постигнато споразумение с кредиторите. "Смятам, че те /резултатите/ ще помогнат на правителството", каза той.

Премиерът Алексис Ципрас неведнъж призоваваше гърците да отхвърлят заробващите условия на международните кредитори по изплащането на гръцкия дълг, смятайки, че категоричното "не" ще засили преговорните позиции на Атина.

"Гръцкият народ доказа, че не се подчинява на шантажа, на терора и на заплахата, демокрацията спечели", написа военният министър Панос Каменос малко преди 20 часа в Туитър. Той е лидер на малката партия "Независими гърци" (АНЕЛ), която участва в правителствената коалиция на Алексис Ципрас.

На свой ред главната опозиционна партия "Нова демокрация" допуска обратното – отхвърлянето на условията сериозно ще отслаби възможностите на страната, защото кредиторите държан на своите условия.

Френският президент Франсоа Оланд и германският канцлер Ангела Меркел ще проведат утре среща в Париж заради референдума в Гърция.

В Елисейския дворец двамата смятат да "преценят последиците от референдума в Гърция". Според представители на администрацията на френския президент срещата се провежда в съзвучие с линията на "постоянно сътрудничества между Франция и Германия с цел съдействие в търсенето на дълготрайно решение в Гърция".

Днешният референдумът се проведе след пет месеца безуспешни преговори между правителството, сформирано през януари от лявата радикална партия СИРИЗА на Алексис Ципрас и кредиторите на страната – Евросъюза, Европейската централна банка и Международния валутен фонд. От 2010 г. досега те дадоха на Атина 240 милиарда евро помощ или обещания за заеми, но от близо година не са отпуснали нищо.

Държавният дълг на Гърция възлиза на 312,7 млрд. евро или 180% от брутния вътрешен продукт на страната.

Драмата на Гърция започна през 2010 година, когато тогавашното правителство на премиера социалист Георгиос Папандреу открива фалшифицирани данни за дълга и публичните разходи. Оттогава досега гръцкото правителство бе принудено да приеме 9 програми за намаляване на разходите за общо 131,5 млрд евро. Страната получи 347 млрд. евро заеми от международните кредитори в лицето на Европейския съюз (ЕС), Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международния валутен фонд (МВФ). На два пъти бе опростена и част от задълженията й, включително частните.

Като цяло към цяло момента от общия дълг в размер на 312,7 млрд. евро Атина държи 184 млрд. на ЕС, от които 131 млрд. са на Европейския фонд за финансова стабилност (EFSF), а останалата част са на няколко страни от еврозоната - Германия, Франция, Естония, Словакия. Гърция дължи също 27 млрд. евро на ЕЦБ и 21 млрд. на МВФ.