Президентът Росен Плевнелиев бе удостоен в Сараево с отличието "Европейска личност на годината в Югоизточна и Централна Европа" за 2015 година. Най-голямата европейска регионална награда българският държавен глава получава за своите "изключителни заслуги за стабилизиране и подобряване на отношенията между европейските държави и особено между съседите на Балканите", съобщи прессекретариатът на държавния глава.

Международното регионално жури в Босна и Херцеговина връчва престижната награда на личности, които са допринесли за развитието както на своята държава, така и на региона на Югоизточна и Централна Европа. Сред досегашните носители на наградата са президентът на Полша Бронислав Коморовски, президентът на Черна Гора Филип Вуянович и президентът на Хърватия (2010-2015 г.) Иво Йосипович. Българският държавен глава е носител също така на най-висшето държавно отличие на Полша - орден "Бял орел", на наградата "ERI prix" на провинция Долна Австрия, на международната награда "Низами Ганджеви" и други.

В словото си на официалната церемония Плевнелиев подчерта, че "европейските държави са изправени пред избор и трябва да вземат вярното решение дали да се ръководят в своите отношения от върховенството на закона, или да разчитат, както и в миналото, на политика, мотивирана от интереси".

"Всяка държава и всяка нация на Балканите може и трябва да даде своя принос за постигането на нашата обща цел – утвърждаването на Югоизточна Европа като регион на мир, икономически растеж и споделени демократични ценности", посочи държавният глава.

"Вярвам, че толерантността и мирното съжителство на различни религии и култури, което процъфтява днес в историческо Сараево, дава пример на света и е част от рецептата за успех на нашия регион", посочи в изказването си Плевнелиев.

Той изрази убеденост, че бъдещето на държавите от Западните Балкани е в семейството на Европейския съюз и подчерта, че задълбочаването на интеграцията както в рамките на ЕС, така и в региона на Югоизточна Европа е най-сигурният начин за противодействие на дестабилизацията, изолацията и бедността. България ще продължи да подкрепя европейската им перспектива и регионалното партньорство.

От 1 юли България е председател на ротационен принцип на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа, а приоритетите й са по-добра свързаност на регионалната транспортна и енергийна инфраструктура; укрепване на демократичните ценности, включително свободата на медиите и достъпа до интернет, в подкрепа на гражданското общество; задълбочаване на регионалното сътрудничество в сферата на сигурността и по въпросите на миграцията.