Град Варна често се нарича „морската столица“ или „лятната столица на България“ и е важен туристически и културен център – изходна точка за курортите по Северното Черноморие.

Градът е основан през VI в. пр. н.е. с името Одесос от изселници от малоазийския град Милет. За кратко време той се превръща в полис и едно от най-значимите пристанища и търговски средища на Черно море, пише „България травъл“ (Bulgariatravel.org)

Няколко десетилетия Одесос е бил в границите на Македонската империя на Александър Велики, но впоследствие възстановява независимостта си и отново се издига като икономически, търговски и културен център. Градът е емитирал собствени монети, което свидетелства за икономическото му развитие.

През 15 г. от н.е. Одесос е включен в пределите на Римската империя. През 1201 г. българският цар Калоян (1197 г. – 1207 г.) присъединява града към България, а през 1366 г. Варна е преотстъпен на добруджанския владетел Добротица, като служи за негова столица. През 1398 г. Варна е завладяна от османските завоеватели. По време на Възраждането (ХVIII – XIX в.) се развива като културен и търговски център.

Днес градът е модерен град с богат културен календар. Тук се намират и две от най-съвременните многофункционални зали в страната – Дворецът на културата и спорта и Фестивалният и конгресен център, позволяващи провеждането на множество международни кинофестивали, научни форуми и спортни събития, сред които Международният театрален фестивал "Варненско лято", Фестивалът на етносите, Международният джаз фестивал "Варненско лято", Международният фолклорен фестивал – Варна, Международният филмов фестивал "Любовта е лудост", Международният фестивал за куклено изкуство "Златният делфин", Международният фотографски салон, Фестивалът на българския филм "Златната роза" и др.

В града се съхранява златно съкровище от халколита, за което се смята, че е най-старото златно съкровище в света и дало име на т.нар. Култура Варна.

Морската градина на Варна предлага множество възможности за забавления – в нея има амфитеатър, астрономически комплекс, обсерватория, планетариум и кула, много развлекателни площадки и малък гребен канал за деца, басейн за водни колела и зоопарк. Летният театър е център за много прояви, като най-съществени от тях са Варненските музикални дни, световноизвестният Международен балетен конкурс и дните “Варненско лято” - триенале на изкуствата.

Като културен център Варна е изградила една от най-големите и богати галерии за изящни изкуства в България.

Експозиция от икони, рисувани в епохата на Възраждането, се пазят в църквата “Св. Атанасий”, построена през XIII век, а в непосредствена близост до нея се намира и една от най-интересните исторически забележителности на града – Римските терми - най-голямата римска баня на Балканския полуостров, с площ от 7000 кв. м. Тя е четвърта по големина в Европа, след термите на Каракала и Диоклетиан в Рим и в Тревира (Трир, Германия). Използвана е до края на ІІІ в.

Друг туристически обект, заслужаващ внимание, е Аквариумът. Той е център за популяризиране на черноморската флора и фауна. Представя първата и единствена морска биологична експозиция в страната. В Делфинариума, разположен в Приморския парк, туристите могат да се насладят на уникално Делфин шоу, представено по интересен начин от делфините и техните треньори.

На около 14 км от Варна, по пътя за курорта Златни пясъци се намира и още един туристически обект, който не бива да остане непосетен. Това е Аладжа манастир – един от малкото скални манастири в България, при който са ясно разграничими отделните помещения с различна функция. Скалният манастир се намира в централната част на Природния парк „Златни пясъци” – защитена територия с редки дървесни видове.

Варна е кандидат за Европейска младежка столица 2016 г. и Европейска столица на културата 2019 г. Побеждава в надпреварата за Европейска младежка столица през 2017 година.

Новото видео на SkyTrip България е посветено именно на красивия град Варна.