Днес започва втората половина на 2015 г., а в първия й ден  ви припомняме административните решения, които влизат в сила от днес и засягат гражданите.

- Минималната заплата за страната става 380 лв. вместо досегашните 360 лв. Това е второто увеличение за годината. 

- Пенсиите, отпуснати до 31 декември 2014 г., ще бъдат индексирани с 1.9% по златното швейцарско правило (тоест поравно с половината от ръста на средния осигурителен доход и на инфлацията за 2014 г.). Минималната пенсия нараства с 2.94 лв. до 157.44 лв. Пенсионерите ще получат новите суми от 7 юли, както обикновено. 

- Максималната пенсия се увеличава от 840 лв. на 910 лв.  

- Цената на парното и топлата вода намалява в цялата страна, следвайки поевтиняването на природния газ със 7.53% също от днес. Спрямо края на отоплителния сезон през април в София намалението ще бъде с около 6 на сто, в Бургас - 13.5 на сто, въ Велико Търново - 12 на сто. За всички останали цените на топлофикационната услуга се понижават с между 7 и 9 на сто. 

- Медиците вече са длъжни да издават болнични листове само по електронен път. Преходният период за хартиените болнични изтече вчера. До края на годината се очаква да заработи модулът, който ще позволи и на работодателите да подават данните онлайн. 

- Премахва се издаването на осигурителни книжки, с които се доказва осигурителният стаж и осигурителният доход при пенсиониране. Това вече ще е възможно чрез  електронните регистри на Националната агенция по приходите и Националния осигурителен институт. 

- Заради навлизането в активния сезон на отпуските спират ремонтите по магистралите, обяви преди дни ресорният министър Лиляна Павлова. Маркировката по магистрала "Тракия" ще се полага до края на работната седмица, а по някои съоръжения - и след това.