Безусловно становище на колегите прокурори е, че е нарушен балансът на представителството в колегията на прокурорите и следователите във Висшия съдебен съвет в проекта за промени в конституцията.

Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров пред депутати от комисията за промени в конституцията, предаде репортер на БГНЕС. Членовете, избрани от Народното събрание, ще имат мнозинство, което поставя вземането на решение по кадрови въпроси в зависимост от доминиращото мнение на парламентарната квота, категоричен бе Цацаров. Това решение е неприемливо, обяви той.

Целта на законопроекта, както е заявена, е съобразяване с международните стандарти и установяване на върховенството на закона. "Необходимо е да прецените доколко предложените промени спомагат за осъществяването на тази цел", обърна се Цацаров към депутатите. Според него има два основни въпроса - дали преструктуриране на орган на съдебната власт може да се случи от обикновено Народно събрание и дали е гарантирана независимостта както на съдиите, така и на прокурорите и следователите.

Не е оправдано акцентът да се поставя върху независимостта на съдиите за сметка независимостта на прокурорите, каза обвинител №1 на държавата. "На становището сме, че на преден план е изведена подотчетността на прокуратурата и засилване на контрола върху работата й", добави той.

Подкрепяме нормата, която се отнася за отчитането на Инспектората към ВСС, както и повишаването отчетността на прокуратурата, макар последната норма да търпи известно прецизиране, каза Цацаров. Прокуратурата обаче е против възможността главният прокурор да бъде изслушван от парламента по конкретни казуси.

Дава се възможност националите съдилища и на Висшия адвокатски съвет да сезират Конституционния съд. "Подкрепяме това решение, защото за нас това е една форма на една непряка конституционна жалба. Единствената забележка е, че Висшият адвокатски съвет не е конституционно уреден орган", обясни Цацаров.

Според главния прокурор, "няма по-демократична форма от тайното гласуване" и в тази връзка прокуратурата е против идеята за явно гласуване във Висшия съдебен съвет.