Делото срещу Сергей Станишев за изгубени документи е възобновено, след като пристигна официален отговор от Европейския парламент, че му е снет имунитетът, съобщиха от Софийския градски съд.

Заседанието по делото е насрочено за 28 септември.

На 19.12.2013 г. Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в Софийски градски съд предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание на Сергей Станишев. Същият е обвинен за това, че в периода 04.11.2005 г. - 27.07.2009 г. в гр. София е загубил седем документа с класифицирана информация. Тъй като обвиняемият не е осъждан и от деянието не са причинени имуществени вреди, приложението на чл. 78а НК е задължително. В Софийски градски съд е образувано административно-наказателно производство, по което са проведени четири съдебни заседания. С решение на ЦИК Сергей Станишев е избран за член на Европейския парламент и е придобил имунитет. Поради това с определение на Софийски градски съд от 29.09.2014 г. наказателното производство е спряно.

БГНЕС припомня, че Софийска градска прокуратура внесе на 25 май в Софийски градски съд искане за възобновяване на спряното административно – наказателно производство срещу Сергей Станишев за изгубени документи. Основанието за това е решение на Европейския парламент от 11 март 2015 г., с което е снет имунитетът на Станишев като член на Европейския парламент. Решението е взето след сезирането на Европейския парламент от главния прокурор на Република България с искане за даване на разрешение за продължаване на наказателното преследване на Сергей Станишев. В мотивите си Европейският парламент е посочил, че липсва подозрение, че делото срещу Станишев е било заведено с намерението да се причини политическа вреда на съответния член на Европейския парламент. Снетият имунитет на Станишев като член на Европейския парламент е основание за възобновяване на производството срещу него.