Газираните и подсладените напитки са причина за около 184 000 смъртни случая годишно по света, предаде Франс прес, позовавайки се на анализ, публикуван в сп. Circulation.

В първото по рода си подобно проучване на глобално ниво авторите му от университета Тъфтс в САЩ са анализирали случаите на смърт и инвалидност от диабет, болести на сърцето и рак, свързани с консумацията на напитки с добавена захар – газирани, спортни, енергийни, плодови сокове, подсладени студени чайове.

От изследването са изключени изцяло натуралните сокове.

Специалистите са установили, че сред смъртните случаи, свързани с консумацията на напитки с добавена захар, 133 000 са от диабет, 45 000 - от сърдечносъдови заболявания, а 6450 - от рак.
 
"В много страни по света се отчита съществен брой смъртни случаи, свързани с единичен хранителен фактор - напитките с добавена захар. Ограничаването им или пълното им изключване от хранителния режим трябва да стане глобален приоритет", казва ръководителят на изследването д-р Дариуш Моцафарян.

"Няма никакви ползи за здравето от напитките с добавена захар и потенциалното влияние на ограничаването на консумацията им ще е спасяването на десетки хиляди животи всяка година", допълва още специалистът.

Анализът е базиран върху 62 проучвания, направени между 1980 и 2010 г. в 51 страни, и обхванал близо 612 000 души.

Авторите на анализа отчитат съществени разлики между различните нации. В Япония например, консумацията на напитки с добавена захар е свързана с по-малко от 1 процент от смъртните случаи при хора над 65-годишна възраст. За сравнение – в Мексико тя е причина за внушителните 30 процента от смъртните случаи при индивиди под 45-годишна възраст.

Анализаторите са установили още, че 76 процента от общите смъртни случаи, свързани с консумацията на подсладени напитки, са в страни с ниски или средни доходи.

Анализът разкрива също, че консумацията на напитки с добавена захар вреди повече на по-младите хора, отколкото на по-възрастните, тъй като с напредването на възрастта води до натрупване на неблагоприятни за здравето ефекти.