Гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви в писмо до премиера на Люксембург Ксавие Бетел, който от 1 юли поема поста председател на Съвета на ЕС, че е необходимо Еврогрупата да продължи финансовата помощ за Атина. Това предаде ТАСС, като се позова на електронното издание на "Файненшъл таймс"."Бих искал да помоля вашето правителство да преразгледа позицията си по въпроса за продължаване на програмата за помощ на Гърция", отбелязал в писмото Ципрас, като добавил, че се надява на положителен отговор и от министрите на финансите от еврозоната.

Подобно решение според гръцкия премиер ще помогне за постигането на общата цел - сключване на взаимноизгодно споразумение за осигуряване на финансова стабилност, което ще върне Гърция към растеж.

Според "Файненшъл таймс" Ципрас е изпратил подобни послания на всички свои колеги от еврозоната.

По-рано гръцкият премиер обяви, че от понеделник банките в страната спират работа. По неговите думи Банката на Гърция, която е предложила "прекъсване на работата на банките и мерки за ограничаване на банковите преводи", е била подтикната за това предложение от отказа на Еврогрупата да продължи с няколко дни програмата за помощ. В следствие на това Европейската централна банка не повиши ликвидността на гръцките банки, добави Ципрас.

На 26 юни едностранно гръцката страна прекрати преговорите с кредиторите по новите мерки за икономии в замяна на поредния транш финансова помощ. На 27 юни Еврогрупата констатира на извънредна среща в Брюксел, че преговорите са прекратени, програмата за подкрепа приключва на 30 юни и Атина няма да получи отсрочка по плащането към Международния валутен фонд на стойност 1,6 милиарда евро.

На 5 юли в Гърция се организира референдум, на който народът трябва да реши приема или не условията на международните кредитори. /БЛИЦ

По-рано днес БНБ, както БЛИЦ информира, излезе с официално изявление, че кризата в Гърция няма да ни се отрази. Банковата система в България, в т.ч. и банките с гръцко акционерно участие, работи с много високо ниво на капиталова адекватност и ликвидност, което гарантира нейната стабилност.