Терористичната заплаха във Франция е крайно висока, а естеството на рисковете се е променило из основи. Такава оценка даде в ефира на френската телевизия Те Еф-1 френският министър на вътрешните работи Бернар Казньов, цитиран от ТАСС.

По думите на Казньов тероризмът "от ново поколение", с който се са срещнали френските власти е опасен заради своята незабележимост в ежедневния живот. 

"Вече нямаме работа с терористични групировки, които са дошли отвън и са се върнали обратно", каза той. "Пред нас е тероризъм със свободен достъп. Сега много европейци се обръщат към тероризма чрез интернет и пропаганда".

Както подчерта Казньов службите за сигурност работят по проблема без прекъсване. "За няколко месеца са задържани 300 души, 120 са поставени под стража, а 60 са под съдебен контрол", посочи министърът.

Силовите ведомства в САЩ преразглеждат мерките за сигурност, които планират да въведат по време на празничните прояви за 4 юли, Деня на независимостта след терористичните актове във Франция, Кувейт и Тунис, предаде ТАСС, като се позова на изявение на министъра на вътрешната сигурност на САЩ Джей Джонсън.

"Призоваваме всички правоохранителни органи към бдителност и да бъдат готови. Също така коригираме мерките за сигурност, тайните и явните, за защита на американския народ", посочи той. 

Той отбеляза също, че неговото ведомство и ФБР редовно си взаимодействат с дирекциите на полицията в различните щати.

Испания повиши равнището на терористична заплаха до предпоследната най-висока степен като предохранителна мярка след нападенията в Тунис, Франция и Кувейт, предаде Асошиейтед прес, като се позова на испанския вътрешен министър Хорхе Фернандес Диас.

Междувременно кувейтските власти разследват неуточнен брой арестувани, заподозрени за самоубийствения атентат вчера срещу шиитска джамия, при който загинаха 27 души.

Кувейтското вътрешно министерство призова жителите на богатото емирство в Персийския залив да предоставят всяка информация, която може да помогне за залавянето на замесените в атентата, отговорност за който поеха екстремистите от "Ислямска държава". 

"Органите за сигурност ще издирят извършителите и ще ги изправят пред правосъдието възможно най-скоро", се казва в съобщението на министерството. 

Полицията започна масирани хайки в няколко части на Кувейт, в които живеят големи общности от работници имигранти. Арестувани били най-малко 18 заподозрени.