След 9-годишно прекъсване се възражда Роженският събор. От 17 до 19 юли на роженските поляни в Родопа планина ще се състои Националният събор на народното творчество и животновъдство "Рожен", съобщиха организаторите от сдружение "Рожен - Наследство в бъдещето" и Община Смолян.

Събитието е наследник на Националния фолклорен събор "Рожен". То ще съчетае етнокултурния аспект на събитието с животновъдството, което е традиционен поминък и е в основата на народната култура, фолклора, занаятите и съответните дялове от българската икономика.

В трите дни на три сцени ще се състои Национален фолклорен конкурс за певци, инструменталисти, народни танци, обичаи и словесен фолклор. В мобилни експозиции ще бъдат подредени музейни изложби за скотовъдството по нашите земи, историята на Роженския събор и етнографски сбирки от региона. Ще се представят различни видове традиционни занаяти, местни обичайни ястия и печива.

Посетителите на събора ще видят породисти овце, кози, кучета, говеда и биволи, млечни и месни храни от фермата, селскостопанска техника и оборудване в специализирани изложения.

В програмата на събитието са включени фермерски състезания по доене и стрижба на овце, по теглене на товари от коне тежковози, по майсторско обезкостяване на агнета, народни борби, шоу с кучета.

Школа "Багатур" ще демонстрира конни и бойни умения, мрежа "Хлебни къщи" ще покаже "Театър на трохите", а Ути Бъчваров ще сготви най-големия родопски курбан. Вечерите ще завършват с грандиозни концерти, изпълнения на нестинари и народни веселби.

Очаква се Националният събор на народното творчество и животновъдство "Рожен" да бъде посетен от над 350 000 души.