Гуверньорът на Българската народна банка Иван Исков одобрикандидата на ГЕРБ за негов наследник на поста

„Управляващата партия ГЕРБ номинира

достатъчно подходящ кандидат за управител на БНБ – 

човек с огромен опит във финансите“, коментира Искров пред журналисти.

„Оттук нататък следваме процедурите“, заяви управителят на БНБ.

В отговор на въпрос дали одобрява кандидатурата на Димитър Радев, Искров каза, че не е важно дали той го одобрява или не, важно е достатъчен брой народни представители да го одобрят.

„Съвсем скоро ще имам възможност да се произнеса“, каза още Искров в отговор на въпроса дали ще подаде оставка предсрочно, ако Радев бъде избран от парламента.

„Димитър Радев е кандидатурата, която на ГЕРБ ни се струва най-удачна за управител на БНБ, но всяка парламентарно представена партия би могла да припознае един или друг кандидат“, коментира финансовият министър бъдещата смяна на управлението на Централната банка.

На въпрос дали има принципна уговорка със сегашния управител на БНБ да си подаде оставката преди изтичането на мандата му, ако има политическа подкрепа за нов управител на БНБ, Горанов каза, че е чувал за такава заявка от страна на Искров.

„Скоро ще има възможност да покаже дали е готов да реализира това, което е заявявал“,

каза финансовият министър.

„За съжаление скамейката на подходящи за централни банкери не е дълга. През месеците от последната година са водени разговори с десетки хора и ние сме застанали зад най-подходящия“, заяви Горанов.

По думите му по-важно е изборът на управител на БНБ да е правилен, а не бърз.