Решението да се прехвърлят в комисията по досиетата архивите на военното разузнаване, не само ще накърни човешки съдби, но е и заплаха за националната сигурност. Това заяви лидерът на АБВ Георги Първанов по Нова тв. Той подчерта, че в папките има имена на жива хора, сътрудничили на България, които са на високи постове в чужбина.

По думите му трябва да се прави разграничение между доносниците и честните разузнавачи. „Като се види, че законът е калпав, а то се вижда, той трябваше да се ревизира и повече да не се бърка в тази рана“, каза още Първанов. Той обобщи, че последното решение на военния министър е поредното доказателство, че Николай Ненчев „не разбира от много неща“. Според лидера на АБВ било време той да си отиде, за да не прави нови поразии.

Коментирайки евентуално бъдещо сътрудничество с БСП за местните избори, Георги Първанов посочи, че има смекчаване на позицията на „Позитано“, като натискът за това идва отдолу – от кметове и кандидат-кметове. „Те знаят, че в тази сложна обстановка, трябва да се брои всеки глас. Силата не е в механичното преброяване, а се създава усещане за обединяване и левицата има друго качество“, посочи Първанов. Той допълни, че почти ежедневно говори с потенциални кандидат-кметове и от БСП и от АБВ.