"Надявам се, че политическата криза в Македония отива към своя край. Трябва да се намери решение чрез политически диалог. Ако не се стигне до него в кратки срокове, опозицията е решена да действа чрез методите на Ганди, но не чрез насилие или безредици". Това заяви специално пред БГНЕС Зоран Заев, лидер на основната опозиционна партия Социалдемократическия съюз на Македония /СДСМ/ по време на еднодневното му посещение в София.

Взехме поуки от Украйна и Сърбия, за съжаление, в един кратък период имаше такива и в България, каза той. И продължи: ние не искаме да се пролее нито една капка кръв. Пази боже, някой да загине или да се случи нещо лошо заради решаването на политическата криза. Прекалено много неща вече са поставени на масата чрез т.нар. бомби и обществото знае всичко. Както се казва "no more secrets" - "няма повече тайни". Всичко вече е публично и това ще бъде от полза на бъдещото развитие на страната. Нашето желание е никога повече това да не се повтаря и да накараме властта да мине към политическо решаване на проблемите, призна Зоран Заев.

И очаква в началото на седмицата да се подскаже политическия изход на кризата в Македония. "Аз съм оптимист, но завръщането ни обратно в парламента изцяло зависи от признаците за решаването на кризата. Да се разберем за рамката, за програмата, по която ще работим и ще нормализираме страната, за да се създадат условия за свободни, честни и демократични избори след толкова много години", изрази надежда македонския опозиционен лидер.

Заев е на мнение, че системата се е оказала слаба, а и определени хора са злоупотребили с нея. Ние периодично във ВМРО-ДПМНЕ имаме случаи на масово подслушване, бе категоричен той. Тези методи в страната ни ние ги наричаме удбашки, от УДБА /Това е зловещата Държавна сигурност на югодиктатора Йосип Броз Тито – бел.ред./, която продължава да съществува до днес. Освен кадровите промени в този сектор, които трябва да бъдат направени по време на преходното правителство, дълбоки трансформация трябва да има в цялата система. В момента обсъждаме как да премахнем слабостите в нея и по-специално в 5-то управление в Агенцията ни за разузнаване, смята Зоран Заев. Според него политиците са злоупотребявали с нея. Сега тя трябва да бъде подчинена на съдебната власт. Да има ясни отговорности, с ясни правила, кога да има подслушване, с чие разрешение, за колко време и т.н. У нас са подслушвани над 30 000 души - това е истинска катастрофа, възмущава се опозиционният лидер. При нас личният живот вече не съществува и това е един много болезнен момент, допълни той. Виждам мои разговори с моята съпруга, с приятели, с децата ми, с лидерите на опозицията, с моите сътрудници, с журналисти и с бизнесмени - та това е отнемане на основното демократично право, откровен е Зоран Заев.

И прави паралел с миналото, че този порочен модел е започнал да се прилага още по времето на социализма. Тези средства са наследени, но ние сме в 21 век, не сме член на ЕС, но сме кандидати и се намираме на територията на Европа, отсича той. Трябва да променим тези неща и ако не отклоним тези слабости на системата, ще продължаваме само да говорим за демокрация, основни човешки права, свобода, но без никакъв ефект. При всички положения този проблем трябва да бъде решен много бързо, защото ние трябва да гарантираме независимостта на съдебната власт - тя не може да зависи от правителството, подчерта Зоран Заев. Защото то ръководи съдебната система в момента, добави той.

Зоран Заев припомни, че 90% от медиите в Македония са под контрола на правителството. Всяка година то отпуска директно 30 милиона на медиите. По този начин купува душите на собствениците и на журналистите. Това не е добре, това не е демокрация, възмущава се опозиционният лидер. "Съвестта на всяко едно общество са журналистите и медиите. Те са критичния поглед към всичко, без значение дали става въпрос за Заев или Груевски, или Бойко Борисов, или Михаил Миков, или който и да било друг. Това е така навсякъде, така трябва да бъде и у нас", подчерта той.

Винаги съм говорил с доказателства, но това, което мога са кажа е, че част от медиите застрашават гражданите ни, част от тях изпращат много лоши послания, констатира Зоран Заев. Когато четете медиите, контролирани от властта, ще останете с впечатление, че нашите съседи подготвят зловещи планове за нас как да ни поделят или нещо подобно, уточни той.

Ние искаме да отворим границите - ние всички ,всъщност, се борим да няма граници, да бъдем част от ЕС и за никой няма да е от значение къде е границата, а в основата ще бъде икономическото сътрудничество и обмяната на опит, коментира опозиционният лидер. Онази история, която трябва да ни обединява, а не да ни разделя - така както се прави в демократичния свят, поясни Зоран Заев.

България е част от ЕС, а европейските страни си имат своя субективен поглед и гледат на нас като на микрорегион, разсъждава той. Но ние за Европа ще бъдем много по-значими, ако си сътрудничим и мисля, че тогава ще ни уважават повече, е убеден Зоран Заев.

И изрази съжаление, че България и Македония в миналото са имали много по-тясно сътрудничество, а сега е на много ниски нива и не е само в икономическия сектор, но и в други области. Въпреки тази наша обща култура в театъра, в киното, в изкуството, а също - в борбата за свободата, включително и борбата срещу фашизма, която сме водили. Много неща ни свързват и ние трябва да използваме това. Това не трябва да бъде причина за разделение, защото по този начин вредим сами на себе си и на бъдещите поколения, смята той.

"България направи първата крачка и поради тази причина аз идвам първо в България и след това ще посетя и останалите съседни държави. Надявам се да намеря разбиране", призна Зоран Заев. И се надявам там да има разбиране за добросъседските отношения във време, когато трудно се правят истинските приятелства, добави той. "В момента на Македония й е трудно. България изпрати ясно послание, че тя е заинтересувана от териториалната цялост на страната ни. Надявам се и останалите държави да последват нейния пример", изрази надежда опозиционният лидер. Стига с тези прекроявания на границите - искаме да сме част от ЕС, искаме да спазваме европейските ценности, призова той. Промяната на границите е част от Средновековието и то трябва да остане в миналото. "Тази крачка на България е приятелска, която ние ценим изключително много и това е едно доказателство. България е държавата, която първа ни призна с конституционното ни име. Сега тази криза помага. Бях приет и от левите, и от десните политици в България. Те не изпращат послание към опозицията, а към Македония", подчерта Зоран Заев. Надявам се това послания да достигне до всички граждани, до всички етнически общности - че България е приятел, каза той.

И припомни, че в последните 10 години от управлението на Груевски, а и на Али Ахмети, в страната са избуяли национализми и при македонците, и при албанците. Че се е стигнало дотам, че на парламентарните избори през 2014 г. Груевски искал да получи 62 депутати в 120-местния парламент, за да не зависи от албанците. Но тази цел започнал да преследва и самият Али Ахмети и да получи 20 депутати, за да бъде в още по-силна позиция спрямо ВМРО и те да не получат мнозинство. А двамата са си партньори в правителството, което означава, че техните сделки са добри, парите, които си споделят - също, категоричен е опозиционният лидер . Всеки един от тях се прави на голям патриот и така разделиха обществото, убеден е Заев.

Така днес оставаме с впечатление, че изпълняват планове на чужди страни, каза той. Ахмети носи същата отговорност, както и Груевски, и от това нещо не може да избяга. Всеки ще поеме отговорностите пред своя електорат при едни свободни и демократични избори. Но в момента трябва да погледнем напред, да си върнем свободата, демокрацията, европейските ценности, които имахме, смята Зоран Заев. И поради тези причини, тъй като Али Ахмети осъзнава своята вина, дава нелогични изявления. При лидерските срещи се консултира дали да изпълнява Охридското споразумение, уточни свидетелствата си опозиционният лидер.

"Охридският мирен договор трябва да се изпълнява, особено - неговия дух. В една демократична държава всички граждани трябва да имат еднакви права, не трябва да се разделят по етническа принадлежност", отбеляза Зоран Заев. Охридският договор има своя дух – равно общество за всеки, гражданско общество. Борбата ще бъде за по-добро бъдеще на всички, където ще има еднакви възможности за всеки един гражданин, има надежди той. Приключи времето за национализмите и патриотизмите. В тях няма бъдеще, защото те носят само разделение, повтори Заев. Трябва да демократизираме обществото до край, ако искаме да бъдем уважавани от нашите съседи като ценни приятели, а добросъседските отношения трябва да ги изграждаме като равни, сподели веруюто си опозиционният лидер.

Надявам се промените в Македония да станат много скоро и всеки да понесе своята отговорност. Както Али Ахмети, така и Никола Груевски, заключи Зоран Заев.

Според Заев трябва да се говори повече за бъдещето, а не за миналото, да говорим за сътрудничеството и така много лесно ще бъдат решени проблемите.

"Това, което ни се случва в центъра на Скопие, не създава приятелство, връща ни към средновековието, барока и в миналото, което трябва да оставим на историците. Тези неща не са работа на политиците. В крайна сметка, ако политиците говорят за миналото, трябва да намерят онази част, която ни сплотява и заедно да се радваме, да го познаваме, приемаме и препотвърждаваме", заяви той и добави: "това, което ни разделя, го оставете на историците, нека те си го тълкуват". Заев е убеден, че краят на света няма да настъпи с тяхното тълкуване.

"Ако мислим за бъдещето, разбира се. Пред тези, които носим отговорност, пред младото поколение. Знам, че и България мина през този етап. Македония трябваше да се поучи. Сега при нас една четвърт от младите са навън. Ние загубихме движещата сила в обществото. Това е много по-катастрофално от всяка една криза. Една четвърт от населението, преди всичко младите, да си напуснат родината. Има ли по-страшно нещо от това?", отбелязва лидерът на СДСМ.

Той призовава да гледаме в бъдещето, защото така ще помогнем не само на региона и нашите страни, но и на самата Европа.

"Да оставим историята на историците. Политиците, гражданите и журналистите да изграждат бъдещето, а на миналото. Колкото и да тълкуваме миналото, то може да бъде различно", споделя Заев и дава пример със себе си и кметът на Петрич Вельо Илиев, с когото заедно са открили Самуиловата крепост и в двата града. "Това не ни разделя, а ни обединява. Ние бяхме двамата заедно и никой не загуби в политически план. Според мен дори спечелихме. Аз съм трети мандат кмет на Струмица, Илиев също приключва с третия си мандат. Ние политиците трябва да изпращаме послания за бъдещето, така и гражданите ще вървят с нас", смята Заев.

Той коментира и перспективите за подписването на Договора за приятелство с България и дали е възможно този процес да стане по-интензивен, ако на власт дойде едно преходно правителство.

"Ако погледнем Договора с България, доколкото аз съм запознат с него от информациите, които получавам от Комисиите, в него няма нищо повече от това, което съществува в досегашната практика. Но ако сегашното националистическо правителство, което е в Македония, и аз говоря само за нашата страна, а не за България, не го е направила досега, със сигурност преходното правителство ще има по-голяма смелост да го направи. Защото там ще има хора, които ще искат всички открити въпроси да бъдат решени", категоричен е Заев.

"Ние трябва да се обърнем към България, да почерпим от нейния опит както добър, така и лош - как сте използвали евросредствата, какви са тактиките при европреговорите, за да запазим нашата икономика, къде България е загубила, за да не повторим същите грешки", убеден е Зоран Заев.

Той подчерта, че "Македония има огромна нужда от България".

"Ние искаме да сме член на ЕС. България е наш голям приятел и вече е член на ЕС. Не че всичко е решено, но България има опит. Това няма как да го поискаме, ако не сме решили посочените по-горе проблеми", каза Заев и още веднъж подчерта, че ако "Македония е разумна, ще седне и ще реши въпроса с договора. "Да приключим този въпрос и да поискаме помощ. Както аз поисках да се срещна с публичните личности от двете политически пространства и по този начин да дам своя принос за политическите отношения".

Зоран Заев е категоричен, че ако всички открити въпроси са решени, ще ни бъде още по-лесно. "Никой няма интерес от открити въпроси, още повече, че те не са от такова естество, че не могат да бъдат решени", добави лидерът на СДСМ.