Жена се срещна с мъжа, който получи лицето на мъртвия й брат след спираща дъха трансплантация, информира The Guardian. Ребека Аверсано видя и докосна трансплантираното лице за първи път по време на емоционална среща с Ричард Норис, който бе тежко наранен по време на инцидент с пушка.Трогателната среща бе заснета от 60 Minutes Australia и ще бъде излъчена в ефир този уикенд, съобщава "Стандарт".

Преди три години братът на Аверсано - Джошуа, на 21 години, загива, след като е блъснат от миниван докато пресича улицата. Семейството му от Мериленд дарява лицето му на Норис.

Мъжът от Вирджиния преминал дузина конвенционални операции в опит да възстанови лицето си, което било силно деформирано в следствие на престрелка през 1997 година. Тогава той е на 22 години. Медицинските интервенции обаче имат малък успех, а човекът остава в състояние на депресия с наклонности към самоубийство.

Жестът на семейството на Аверсано му дава нов шанс. Една от най-сложните трансплантации, извършвани в историята, отнема 36 часа, трансплантирани са зъби, челюст, език и нерви.

Норис, който в момента е на 39 години, благодари на Ребека по време на срещата в дома му във Вирджиния. Протягайки ръката си, тя го пита: "Имаш ли нещо против да го докосна?". Изумена отстъпва крачка назад с думите: "С това лице съм израстнала."

Майката на Джошуа - Гуен, признава пред канадската CTV News network, че в семейството са знаели - даряването на лицето е било правилно решение.

"Определено можем да видим в него нашия син. Много се радваме, че успяхме да помогнем. Въпреки тази трагичната загуба, успяхме да помогнем на друг чрез сина ни", казва жената.

Самият Норис признава, че е минал през ада преди трансплантацията. Излизал само вечер, за да минимизира контакта си други хора, носел маски, за да прикрие ужасяващите наранявания, които получил, когато без да иска сам се застрелял. "Чувал съм какви ли не обиди, някои от тях наистина ужасни", признава мъжът.

Той решава да се подложи на трансплантацията, въпреки че лекарите са му давали едва 50 процента шанс за оцеляване.

Според лекарите Норис предприел изключително голям риск, тъй като тялото му винаги ще гледа на лицето като на чужд обект, и ще има проблеми с имунната система.

Норис не може да пие, да пуши или да получи слънчево изгаряне. До края на живота си трябва да пие лекарства, които да попречат на тялото му да отхвърли лицето.