Борбата срещу тютюнопушенето не е спечелена, особено сред младите хора.

Констатацията е на европейският комисар по здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис, който подчерта, че средната възраст, на която европейците пропушват, остава без промяна, а именно 17,6 години.

В навечерието на световния ден без тютюнев дим - 31 май, Европейската комисия публикува проучване на Евробарометър за отношението на европейците към тютюневите изделия. То показва тенденция към намаляване на тютюнопушенето в Европа.

Общият спад спрямо 2012 г. е 2 процентни пункта (26% спрямо 28%), като най-голямото намаление (4 процентни пункта) е сред младите хора, а именно във възрастовата категория 15 — 24 години (25% спрямо 29%). Все още се наблюдават значителни разлики в консумацията на тютюневи изделия, като процентите са най-ниски в Швеция (11%) и Финландия (19%), а най-високи — в Гърция (38%) и България (35%).

Що се отнася до опитите за отказване, по-голямата част от пушачите са се опитвали (59%), като 19% са се опитали през последните 12 месеца. По отношение на електронните цигари 12% от европейците са ги пробвали в сравнение със 7% през 2012 г. 67% заявяват, че са прибягнали до тях в желанието си да намалят или откажат тютюнопушенето. Въпреки това само 14% от лицата, консумиращи електронни цигари, са могли да откажат тютюнопушенето, което означава, че те не са особено ефективен начин за отказване на пушенето.

"Данните показват, че борбата срещу тютюнопушенето не е спечелена, особено сред младите хора. Неприемливо е, че тийнейджърите в Европа продължават да са привлечени от тютюнопушенето. Основна цел на Директивата за тютюневите изделия е тези опасни продукти да не са заблуждаващо привлекателни за младите хора. Поради това с нея са забранени вкусово-ароматните качества, които прикриват острия вкус на тютюна, както и пакетите с тънки цигари и пакетите с под 20 цигари. Освен това съгласно тази директива здравните предупреждения, състоящи се от снимка и текст, трябва да покриват 65% от опаковката", каза еврокомисар Витянис Андрюкайтис.

От проучването разбираме още, че по-голямата част от европейците одобряват стриктните мерки за тютюневите изделия и електронните цигари. Например 70% са положително настроени към по-добрата проследимост на тези изделия, за да се намали незаконната търговия, дори ако това доведе до увеличение на цената им. Що се отнася до рисковете, съдържанието на катран или никотин се счита за източник на най-голямата вреда (32 %), следвани от добавките (12 %). По отношение на електронните цигари процентът на включените в проучването хора, които ги считат за вредни, се е увеличил от 27 % на 52 % само за две години. 

----

Тютюнопушенето, на което се дължат около 700 000 смъртни случаи годишно, е най-честата предотвратима причина за смъртност в Европа. ЕС има цялостна политика за тютюневите изделия, която включва законодателни актове за рекламата и спонсорството на тютюна и за тютюневите изделия, подкрепа за държавите членки и информационни кампании, като например текущата кампания на Европейската комисия " Eкспушачите са неудържими".

На 3 април 2014 г. ЕС прие Директивата за тютюневите изделия (2014/40/EС), съдържаща правила за производството, представянето и продажбата на тютюневи и свързани с тях изделия, която ще се прилага в държавите членки от май 2016 г. Тютюневите изделия включват цигари, тютюн за ръчно свиване на цигари, тютюн за лула, пури, пурети, бездимни тютюневи изделия, електронни цигари и растителни изделия за пушене. С Директивата се забраняват характерни вкусово-ароматни качества, въвеждат се комбинирани здравни предупреждения (изображение и текст), покриващи 65 % от предната и задната част на опаковката на цигарите и тютюна за ръчно свиване на цигари, забрана на всички рекламни и подвеждащи елементи върху тютюневите изделия и система за наблюдение и проследяване на нивото на ЕС за борба с незаконната търговия с тютюневи изделия.