Коледата на 2004 г. променя изцяло живота на 47-годишната Моника Маковей, дотогава директор на Хелзинкския комитет за човешките права в Румъния. Същата, която при посещението си в София миналата седмица ядоса българските полити с критиките си за борбата срещу корупцията.
Моника Маковей обаче не през целия си живот е била желязната лейди - мразена от политиците и обичана от народа, която за две години подготви почвата, така че впоследствие вкара цяло правителство в Букурещ в затвора за корупция.
Как обаче Моника Маковей разбира, че ще стане министър на правосъдието в Румъния?
Колкото и невероятно да звуча,
това се случва, докато мие чиниите от коледния обяд през 2004 г.
Била с майка си на долния етаж на вилата в южния град Бреаза, когато телефонът й позвънил, пише румънският сайт "Декаторевиста".
Майката обяснява, че вече два пъти сутринта в същия ден джиесемът й е звънял и някой е искал да се свърже с Моника, докато тя и синът й са били на гробищата.
Маковей избърсва
мокрите си ръце,
поглежда списъка с входящите повиквания и установява, че не е същият номер, който е бил сутринта. Натиска копчето и чува:
"Ало, Моника Маковей ли е?", пита гласът отсреща на телефона. "Да, аз съм", отговаря тя. "Обажда се президентът Траян Бъсеску", чува Маковей.
Само две седмици преди това в Румъния са се провели избори и той ги е спечелил като кандидат на Демократическата партия. Двамата не се познават дотогава. След първоначалния шок, че й се обажда новият държавен глава, Маковей е стъписана за втори път.Предлага й да стане министър на правосъдието. Мотивите на Бъсеску са, че тя е независима от всички партии и е много подходяща, защото има блестящо реноме, а текат преговори за присъединяване на Румъния към ЕС.
Моника винаги прекарвала Коледа с родителите си и докато миела чиниите с майка си, й разказвала, че иска да заведе сина си на ски в Синая, която е на 25 км от Букурещ. И двете били притеснени, защото наскоро научили, че баща й е болен. Именно заради роднините си поискала отсрочка, за да помисли. Но Бъсеску я пришпорва, че няма много време. На следващия ден премиерът Таричану трябва да представи екипа на правителството. Така
вместо да замине на ски
със сина си,
три дена по-късно юристката е избрана за министър на правосъдието.
Румънката, провела реформата "чисти ръце", е израснала в къща в старата част на Букурещ. Като дете се увличала от изкуството - пишела стихове и посещавала изложби заедно с родителите си. Била силно емоционална и се разревала, когато в час по биология демонстрирали дисекция на жаби, пише "Декаторевиста".
Тя е единствената дъщеря на Васил и Силвия Джорджеску.
Баща й е адвокат, а майка й - учителка по биология.
Според публикации в румънската преса баща й е от Гюргево, но после получава като замяна къщата в Букурещ на площад "Обединени нации". Като дете Моника мечтаела да следва история на изкуството, но майка й била категорична, че трябва да учи нещо по-практично и я насочила към професията на таткото и така Маковей завършва право. И макар да е четвърта по успех във випуска си, по комунистическия ред е
разпределена да работи в Гюргево през 1983 г.
Само след няколко месеца успява да се върне в Букурещ и започва в "Транспортна полиция". В бурните години около падането на Чаушеску от власт Моника Маковей тръгва сред първите, които говорят за демократични промени и става наблюдаващ криминалните дела в прокуратурата в Букурещ. Някъде по това време се запознава с колегата си прокурор Валентин Маковей, за когото се омъжва. Сега вече са разведени, но имат един син - Ремус Раду Маковей, 24-годишен, пишат още румънските медии.