Според евродепутата подрастващите трябва да консумират качествени продукти, тъй като това е инвестиция в здравето на бъдещите европейски граждани
 
„Проблемът със затлъстяването в Европа става все по-остър. Затова е важно подрастващите да бъдат по-добре информирани за ползите от здравословното хранене“. Това заяви евродепутатът Момчил Неков по време на пленарното заседание на ЕП вчера във връзка с новата схема за предоставяне на мляко, плодове и зеленчуци на децата в училище.
 
Според него до решаване на проблема не може да се стигне само чрез увеличаване на медицински разходи за борба със затлъстяването. Освен това е изключително важно младежите да консумират качествени продукти, защото това е инвестиция в здравето на бъдещите европейски граждани.
 
Неков обърна внимание и на предимствата от използването на биологични продукти по тази схема, тъй като те имат 40% по-високо съдържание на сухо вещество. Той призова страните членки на ЕС да осигурят достъп до информацията относно качеството на биопродуктите до възможно най-голям кръг от подрастващи.
 
Резолюцията призовава страните членки да заделят между 10 и 20 на сто от предназначените за тях средства по единната схема за образователни дейности. Тези дейности могат да включват посещения на стопанства и раздаването на здравословни местни продукти. Годишният бюджет за мляко в училищата в ЕС трябва да се увеличи с 20 милиона евро и да достигне 100 милиона годишно.