"В момента Висшият съдебен съвет (ВСС) представлява невъзможна манджа с грозде. Вие умножавате круша по крокодил и получавате вторник. Естествено, че няма как да работи Висшият съдебен съвет". Това коментира в четвъртък доц. Кристиан Таков, който е преподавател по право в Софийския университет, председател на Арбитражния съд в Българската търговско-промишлена палата и член на правния съвет на президента.

Доц. Таков е известен като един от най-големите привърженици на провеждането на радикална съдебна реформа и гарантиране независимостта на съда. Той одобрява предложеното разделянето на Висшия съдебен съвет на колегии на съдиите и прокурорите, но припомни пред БНТ, че това е само началото на реформата.

 Според Таков в момента във ВСС нещата "не се случват тромаво, те се случват безобразно".

"Има родилно петно в този ВСС, той има вроден порок при начина на своето формиране и заради това и в начина на неговото функциониране. Един от пороците, който сега се опитват тези промени да преодолеят, ако бъдат приети, е, че има едно недопустимо смешение между съвършено различни и несъпоставими части от правоохранителната дейност – съдии, прокурори, следователи. В главата съдебна власт е и адвокатурата. Що да нямаме и адвокатура във ВСС?", каза Таков.

Той обаче изрази съмнения си, че в парламента има изобщо политическа воля за приемането на промените в конституцията.

"Имам съмнение в политическия разум, националната отговорност и здравия разум на доста от политическите сили, които в момента виждат в промените в Конституцията не държавническо дело, а виждат поредната възможност да изкрънкат някой и друг компромис и да вземат своето парченце", каза Таков.

Според него голяма част от политическите сили и лидерите им въобще не са дозрели до сериозността на момента. "Имаме изключително самотен министър на правосъдието, който се е захванал с тази реформа. Ако реформата не успее, всички ние ще живеем по-зле", каза юристът.