Командирът на таджикистанските полицейски спецчасти ОМОН, полковник Гурмурод Халимов, се е присъединил към „Ислямска държава“ (ИД, преди „Ислямска държава в Ирак и Леванта“, ИДИЛ) в Сирия.

Това стана ясно от видеообръщение на самия Халимов, поместено в социалните мрежи и публикувано днес в редица медии, предаде ТАСС.

Халимов изчезна загадъчно от републиката преди месец, припомня агенцията.

На видеокадрите добре се вижда командирът на ОМОН в мюсюлмански дрехи, заобиколен от група „съратници“.

На добър руски език Халимов обяснява решението си с недоволството от разпоредбите в таджикистанското МВР, забраняващи носенето на мюсюлманско облекло и извършването на ежедневните петкратни молитви. Той изразява недоволство също от състоянието на руско-таджикистанските и руско-американските отношения, макар че е преминал обучение в спецчастите на Русия и САЩ.

Информирани източници в таджикските спецслужби потвърдиха пред ТАСС заминаването на командира на ОМОН в Сирия и присъединяването му към „Ислямска държава“. Те добавили, че заедно с полковника в Сирия се намират още 5-6 негови омоновци.

Четирисетгодишният полковник оглави ОМОН преди четири години и нееднократно е бил отличаван с държавни награди.

Халимов е баща на осем деца.

Междувременно вчера предполагаеми последователи на ИД бяха задържани на територията на Република Молдова. При разследване, започнало в началото на годината, силите на реда стигнали до заключение, че 11 души, предимно от Кавказ, които се били настанили в къща в Кишинев, са последователи на ИД. При акция вчера в къщата са били задържани двама мъже, две жени и три деца. Сред тях е 28-годишен чеченец, придружаван от 35-годишна жена с кавказки произход и три деца. Преди това те живеели във Франция.

Мъжът е казал на следователите, че е участвал в конфликта в Сирия и разкрил, че преди да влязат в сражения, на бойците им се давали наркотици. При обиска в къщата, която обитавали, била намерена специализирана литература за промяна на религията на молдовците и за вербуване на молдовски граждани за участие във въоръжения конфликт в Сирия.

Целта на групата била да събере финансови средства за военни действия както в страната, така и в чужбина. Сред основите им методи за вербуване били финансова мотивация и идеологично убеждаване. Били визирани специално лица от уязвими социално групи на възраст между 22 и 35 години.