Изборът на училище след седми или осми клас е може ли първият съзнателен избор, който правят порасналите вече деца. Вярно е, че отново този избор е в голяма степен повлиян от родителските авторитети или от добронамерени съвети, но така или иначе, в повечето от случаите думата на ученика, който завършва един сериозен етап от своето развитие, вече се чува. И тези от родителите, които натрапват безпрекословно своето мнение, без да се съобразят с нагласите, дарбите и желанията на своето дете, просто рискуват не след дълго да съжаляват за „разумния“ подход, който са приложили. 
В условията на все по-осезаемо намаляващия брой деца в държавата /“Дечицата са ни ценни“ - бихме преиначили един слоган, ако колосът на глинени крака, за който беше създаден, не се беше сринал с такъв трясък/ за всяко от училищата е важно да има повече ученици. Хубаво е, че въпреки това фундаментално желание много от русенските гимназии все пак не са готови с цената на всичко да удържат „бройката“. Защото има училища, които държат на това дипломата с марката на тяхното училище да продължи да бъде сертификат за качество, търсен и адмириран и в Русе, и в други градове, а често и в чужбина. В тези училища държат на това техните възпитаници не просто да получат документ с оценки, а да получат знания и възпитание в дух на общност и достойнство. В тези училища държат на педагози-професионалисти, на екипност и на иновативност. Защото, както са казали французите някога, Noblesse oblige - „Благородството задължава“. А онова, което най-високо са ценили някогашните френски благородници, днес се измерва с добра подготовка за всички случаи на живота, с усет за памет и традиции, с чувство за съпричастност и толерантност... 
В края на май и в началото на юни момичетата и момчетата, които вече са излезли от възрастта на книжките и филмчетата за принцеси, но още не са пораснали съвсем, са изправени пред първата си важна дилема: кое училище да изберат? 
Вестник „Утро“ се надява с това свое издание да им помогне в този избор. За да види тези момичета и момчета догодина в редиците на 24-майското училищно шествие на новите им училища - щастливи, защото харесват и обичат своята гимназия.