За петнадесета поредна година в Доходното здание се провежда традиционното изложение на средните училища в Русе. Всяка пролет в края на май хуманитарните и професионалните гимназии подреждат свои щандове, на които показват най-доброто и най-емблематичното от учебния и социалния живот в тях. Така те помагат на момичетата и момчетата, които сега завършват седми и осми клас и им предстои да направят своя избор на училище за следващия етап от своето образование, да се ориентират във вариантите и да изберат това, което максимално отговаря на нагласите им. 
Тази година в изложението вземат участие 13 русенски средни училища. За съжаление, някои от професионалните гимназии по финансови причини се лишиха от чудесната възможност да представят специалностите, качеството на подготовка, както и разнообразните национални и международни състезания и проекти, в които се включват. Тези, които въпреки нелеката ситуация с финансите, аналогична на всичко в държавата, не пропуснаха да подредят своите щандове, посрещат посетители до края на седмицата. 
На всеки от 13-те щанда „стопаните“ са ученици. И това е логично - тъкмо те най-добре и най-достъпно биха могли да обяснят на своите евентуални бъдещи съученици какво се случва в гимназиите, кое е най-хубавото и какво би дал изборът точно на това училище. При това гимназистите от ПГ по икономика и управление не пропускат да разкажат за успехите, които жънат на национално равнище техните ученически фирми, момичетата от ПГ по облекло ще разкажат за ревютата и за литературните конкурси, които печелят; от СОУ за европейски езици не крият гордостта си от контактите с връстници от Европа и Русия, от Математическата гимназия не успяват да разкажат за всичко интересно, което се случва в тяхното училище. С брошури, дипляни и флаери си помагат, за да акцентират върху най-важните аспекти в работата и артистичните си изяви представителите на СОУ с преподаване на немски език и СОУ „Васил Левски“, за интересните и търсени специалности в ПГ по селско стопанство и ПГ по туризъм, за професионалните специализации в чужбина разказват на щандовете на ПГ по промишлени технологии „Атанас Буров“ и ПГ по транспорт, а най-артистичното русенско училище - Националното училище по изкуствата, разяснява подробности за новата специалност, по която отваря прием: „Актьорско майсторство“! 
На всеки щанд тийнейджърите и техните родители получават изчерпателни отговори на всички свои въпроси, за да съберат възможно най-богата информация, която да обсъдят и да вземат максимално точното решение кое е тяхното бъдещо училище. Този избор е наистина важен - и за бъдещите ученици, и за самите гимназии, а и за бъдещето на Русе, тъй като именно в средния курс на обучение се подготвят хората, които могат да определят облика на града за години напред. Затова при откриването на изложението завчера кметът Пламен Стоилов поздрави участниците и подчерта, че младите хора, които радват с многобройните си успехи, са надеждата на градската управа, че просперитетът на Русе ще бележи трайно израстване.