Иновативно устройство UNplug може да намали зависимостта от електрическата мрежа. В момента разработката набира финансиране в платформата Kickstarter.

UNplug e дело на софтуерния инженер Маркус Льофлер, който отдавна мечтае да помогне на хората да намалят разходите за електроенергия, пише GreenTech.bg.

Проектът „Един хладилник по-малко в електрическата мрежа” е замислен по време на прекъсване на електро-захранването, причинено от силни бури през 2011 г., когато Маркус Льофлер останал без ток в продължение на много дни, а храната в неговия хладилник се развалила.

Решен да избегне повтарянето на същата ситуация, Льофлер прекарал четири години в разработване на „перфектното решение”, наречено UNplug: прост, евтин и напълно автоматичен модул за пестене на енергия.

Концепцията на проекта е ценна, защото предоставя на потребителите собствена домашна електрическа „мрежа” с помощта на един слънчев панел и една батерия. Всичко това има за цел да осигури надеждно електрозахранване по време на добри и лоши дни.

В допълнение към непрекъсваемото токозахранване и енергийната сигурност, UNplugреално пести разходи. Не на последно място е помощта за справяне с екологичните предизвикателства.