В 11 часа започна публичната продан на имущество на община Сопот, заради невърнатия все още заем на общината към компанията, построила пречиствателната станция, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.

Въпреки отсрочката от две седмици общината все още не се е разплатила и съдия изпълнител Обретенова започна не с друго, а с кметския стол. Обявената за него цена е 72 лв.

Още след началото на търга стана ясно, че нищо от кабинета на кмета не е на мястото си и че липсват много неща от описаното имущество. По описа единствената намерена вещ беше окачена на стената електрическа печка за отопление. Има сигнал че през нощта са изнесени компютрите на общината и са внесени други. Сериозните липси създадоха проблеми още в началото на търга.

Кметът Тодор Личев показа протокол, според който всичко си е на мястото, но не пожела да остане по време на разпродажбата, тъй като имал по-важна работа.

В залата, където се провежда търгът, присъстват общинските съветници на БСП, чието намерение е да закупят компютрите с данните на ГРАО и да ги дарят на общината.

Преди две седмици, когато бе предишният опит за публична продан, кметът Личев увери, че всеки момент очаква безлихвен заем, с който да погаси дълга на общината. За БГНЕС той каза, че документите за заема са готови и предадени преди 4 месеца, но има необяснимо забавяне и мълчание. Според него управляващата партия изчаква момента и ще пусне заема, за да сложи на неговото място свой човек.

По време на търга търновският бизнесмен Николай Малаков, който вече е закупил хлебозавода по същия търг за същия заем, купи, без да има конкуренция кметския стол на община Сопот.

Малаков плати 74.15 лв. и обяви, че ще издигне от него паметник на глупостта, символизиращ състоянието на община Сопот, а самия стол после ще подри на общината. Междувременно съдия изпълнител Обретенова избухна при намеците, че изпълнява политическа поръчка, и заяви, че няма да остави да позорят съдия изпълнителското съсловие.