Времето за Гърция свършва и страната трябва да постигне споразумение за реформи с кредиторите, тъй като без него няма по-нататъшно финансиране, заявява от страниците на гръцките вестници ръководителят на Европейския стабилизационен механизъм Клаус Реглинг. Без споразумение с кредиторите Гърция

няма да получи нови заеми и съществува опасност и от неплатежоспособност,

казва още Реглинг. 

Той пояснява, че Гърция би могла бързо да получи около 7,2 млрд. евро от крадиторите си, ако постигне споразумение с другите държави от ЕС. 

„Гърция е близо до споразумуение или до фалит“,

обявява в заглавие изданието „Бизнес инсайдър“, като подчертава, че меденият месец за премиера Андонис Ципрас свършва. Същото издание вижда Гърция много по-близо до фалит, а правителството – като губещо политическа подкрепа. 

В. „Имерисия“ помества данни, от които става ясно, че дълговете на гръцката държава са нараснали още повече и че само през април по груби изчисления

те надхвърляли 80 млрд. евро. 

По данни на неправителствената организация „Трансперънси интернешънъл“ на годишна основа стойността на сивата икономика в Гърция надхвърля 71 млрд. евро, а корупцията „струва“ около 14 млрд. евро. 

В. „Етнос“ цитира нобелиста Пол Кругман, който в статия за в. „Ню Йорк таймс“ препоръчва на институциите да намалят претенциите си спрямо Гърция. Икономистът призовава да бъде взета под внимание вероятността Гърция наистина да се наложи да напусне еврозоната. Ако това се случи, то със сигурност ще е лошо за страната, признава Пол Кругман.

Какво обаче би означавало това за останалата част от еврозоната,

пита той.

Европейски източници, цитирани от в. „Вима“ смятат, че за споразумение в момента с Гърция е достатъчно премиерът Ципрас само да даде знак, за да бъде направен последен опит за преодоляване на различията между двете страни на водените от тях преговори за постигане на споразумение. 

Същите източници потвърдили, че Ципрас полагал огромни усилия за такова споразумение, което да стане факт още в следващите дни.