Водачът на ливанската шиитска групировка „Хизбула“ Хасан Насрала отправи призив за свещен съюз в Близкия изток за борба срещу „екзистенциалната заплаха“ от джихадистката сунитска „Ислямска държава“ (ИД, преди „Ислямска държава в „Ирак и Леванта“, ИДИЛ), предаде Франс прес. 
Той призна, че
„Хизбула“ се сражава навсякъде в Сирия на страната на сирийската армия. 
„Приканвам всички в Ливан и в района да поемат отговорностите си и да противодействат на заплахата от сунитските екстремистки групи (такфири)“, каза Хасан Насрала. 
Той произнесе реч, предавана на огромен видеоекран в южния ливански град Набатие. 
„Битката срещу проекта такфири е екзистенциална битка, която предстои на нашата страна и нашия район. А когато става дума за екзистенциална битка, всичко друго минава на втори план. Днес сме изправени пред
небивала заплаха в историята, която застрашава човечеството.
Тя не е насочена конкретно към съпротивата на „Хизбула“ в Ливан, срещу конкретна религия, срещу режима в Сирия, правителството в Ирак или някоя група в Йемен. Опасността е надвиснала над всички. Никой не бива да води политика на щрауса и да си зарива главата в пясъка“, продължи водачът на „Хизбула“. 
„Нашата битка в Сирия премина през няколко фази. Днес се сражаваме редом с нашите сирийски братя, с армията и народа, с народната съпротива в Дамаск, Алепо, Деир аз Зур, Хасака и Идлиб. Ние присъстваме на много места, присъстваме навсякъде в Сирия, където го изисква битката“, подчерта Насрала, който досега е твърдял, че силите му действат само за защита на ливанската граница и шиитските свещени места, отбелязва АФП. 
Намесата на „Хизбула“ в Сирия в подкрепа на режима в Дамаск засили религиозните напрежения в Ливан, където живеят 1,1 млн. сирийски бежанци, добавя АФП.