Разстояние от 213 километра с енергия от символичния 1 киловатчас. Това е най-добрият резултат, който болидът на Русенски университет постигна на международното състезание за енергийна ефективност „Шел екомаратон Европа“, което се проведе в Ротердам. С това шестимата от тима с ръководител Симеон Илиев подобриха миналогодишния си резултат с 44.7 километра. През 2014 година отборът измина 168.3 километра и зае 23-то място. 
Въпреки новия личен рекорд, резултатът на футуристичния прототип „DTT“ нареди русенските инженери на 28-мо място. Основната причина за това е по-голямата конкуренция в сравнение с миналогодишното издание на мащабното екосъстезание.
Изцяло обновеният и модернизиран русенски автомобил успя да изненада отбора с технически проблем преди първата от общо четирите състезателни обиколки, които се провеждат в рамките на 3 дни. Въпреки изключително добрите резултати по време на тренировките, в състезателния етап настъпи повреда в контролера, който задвижва мотора. Заради появилия се дефект екипът не само прекара тежки часове по отстраняване на проблема в бокса, но и си докара един неуспешен опит на пистата от полагащите се четири. 
На юбилейното 30-то издание на „Шел екомаратон“, в което тази година участваха около 200 отбора от 30 държави, Русенският университет бе представен от инженери от 3 катедри. Това са Симеон Илиев, пилотите Илияна Минковска и Виктор Стоянов, Цветомир Гоцов, Георги Христов и Георги Кадикянов. 
В една от най-атрактивните и наситени с участници категории - „Прототипи, задвижвани с електрическа батерия“, участва още един български отбор - този на Гимназията по селско и горско стопанство в Чепеларе, който се нареди на 31 място с изминати 132 километра с 1 киловатчас енергия. Първи в категорията се нареди отборът на Техническия университет в Мюнхен с резултат от 863 километра с 1 киловатчас енергия.
Другите два български отбора - на техническите университети в София и Варна, се състезаваха в категорията „Градски тип автомобил“. Софиянци спечелиха второ място с изминати 215 километра с 1 кубик водород, а варненските инженери се наредиха на шесто място с постижение от 105 километра с 1 литър бензин.