Изкупните цени на пшеницата тази година ще бъдат най-ниските за последните пет години, прогнозират зърнопроизводители.

Очаква се тон зърно да се изкупува по 250-260 лева. Това обаче няма да свали цената на хляба, защото цената на електроенергията и на газта не се е променила.

На външните пазари цената също ще остане ниска, твърди Димитър Мачуганов, зърнопроизводител от Ловешко и член на УС на Националната асоциация на зърнопроизводителите.
Въпреки ниските изкупни цени на българската продукция, стоката, която стига до крайния потребител в България, е скъпа.

„Най-скъпите продукти на пазара са нашите. Как да стимулираме консуматорите да купуват наша продукция при положение, че е най-скъпа. Ще продължаваме да си купуваме турски и гръцки домати и алжирски ягоди”, допълни зърнопроизводителят.

По думите му пазар за българската продукция зад граница винаги ще има, тъй като се изкупува на най-ниските цени в целия свят. „Ние сме притиснати от кредити, от лизинги, ангажименти към собствениците и това само по себе си ни принуждава да продаваме. Ние бързо растяхме, бързо се развивахме, имахме нужда да си подновим парка, да си осигурим съхранението и поради тази причина болшинството от нас е на кредитни позиции. Така „играем по ръба”. А сега какво ще правим, ако допълнително ни натоварят с 1 лев”, посочи Мачуганов.