Бившият министър на правосъдието на Румъния и автор на съдебната реформа в северната ни съседка Моника Маковей ще бъде у нас по покана на Инициатива Правосъдие за всеки, а домакин е Софийски дискусионен форум.

Г-жа Маковей ще вземе участие в събитие с фокус какво и как трябва да се промени, за да има ефективно правосъдие в България. Събитието е под надслов "Гражданският глас срещу корупцията – кой слуша?" и ще се проведе на 25 май 2015 г. (понеделник) от 10.30 ч., в хотел Хилтън София.

Целта на събитието е да концентрира общественото внимание към темата - съдебна реформа в България. Моника Маковей ще разкаже за своя опит от първо лице единствено число, след което ще участва и в дискусия заедно с Министъра на правосъдието Христо Иванов и представители от Инициатива Правосъдие за всеки.

Дискусионната форма ще предостави възможност на граждани, юристи, конституционалисти, политически фигури и общественици да обсъдят ефективните перспективи пред избора на успешен български модел за реформа в съдебната система.

Опита на своите страни с промените в съдебната система са поканени да споделят още посланиците на две страни от ЕС с най-знакови правни реформи в Европа - Н. Пр. Марко Контичели, посланик на Италия, и Н. Пр. Антон Пакурецу, посланик на Румъния.