Над 500 души от Гърмен, Марчево, Огняново и Гоце Делчев излязоха на протест с искане да бъдат изселени всички незаконно пребиваващи роми. Към тях се присъединяват хора от околните села.

До това се стигна след масовия бой снощи между българи и роми, който завърши с четирима пострадали и осем арестувани.

Гражданите блокираха пътя между селата Гърмен и Марчево, както и този за архитектурния резерват "Ковачевица".

Те влязоха в преки сблъсъци с полицията при опит да проникнат в ромския квартал "Кремиковци" в община Гърмен. Няма пострадали.

Кметът на община Гърмен Минка Капитанова също е сред протестиращите

сред които има и много жени и деца. Столичанин, развяващ националния трибагреник, обясни, че е пристигнал от София да подкрепи местните хора, които "не издържат на ромските набези".

"Да ги няма. Тук не е свърталище на крадци и разбойници. Заселили са се тук от Пазарджик, Петрич и къде ли не", възмущаваше се той.

Според него местните роми са кротки, но пришълците създават проблеми и след като пребивават незаконно в квартала трябва да бъдат изселени принудително.

"1000 души живеят в квартала. Предишният кмет

Ахмед Башев ги настани с документ с невярно съдържание

Ромите опустошават всичко – лозя, поля, ниви. Изоставихме всичко", жалва се и Димитър Стоянов от село Марчево. От зачестили набези във вилната им зона се оплакват и жители на Гоце Делчев.Източник: БГНЕСПротестиращите не пропускат нито един автомобил и се заканват да не мръднат цял ден от пътя, докато не бъде направена проверка на живущите в квартала.

На мястото има полицаи, сред които и спецотрядът за издирване и задържане към областната дирекция на МВР в Благоевград.

След сблъсъците на протеста пристигат и още полицаи от Банско и от Разлог, за да се включат в опазването на обществения ред и сигурност.

Протестиращите се заканват да блокират община Гърмен отново утре сутринта в 8 ч.

Те ще представят своите искания. Недоволстващите дадоха едномесечен срок незаконно живеещите роми да бъдат изселени. Ако това не се случи, ще се пристъпи към други прояви на гражданско неподчинение.

Най-крайните заплахи, които представиха днес протестиращите, са, че ще откажат да гласуват на местните избори в знак на протест.

По официални данни 769 са регистрираните роми в кв. "Кремиковци", но живеят много повече от 900 души, които нямат адресна регистрация, нямат удостоверение за постоянен или настоящ адрес.