Напрежението между българи и роми в община Гърмен, което ескалира снощи в масов бой, продължава.

(Гледайте няколко видео материала по темата долу)

Очаква се около 11,30 ч. да започне протестен митинг, като местните жители заплашват с блокада на пътя Огняново-Гърмен. Те изтъкват като причина "безчинствата на ромите".

Жители на Гърмен настояват за незабавна проверка на незаконните постройки в ромския квартал "Кремиковци", където живеят около 900 души.

Според кмета на общината Минка Капитанова тези постройки са около 130 и е трябвало да бъдат принудително съборени още през 2011 г. Тя е наредила пълна адресна проверка, тъй като има съмнения, че в квартала има хора без адресна регистрация, които живеят там нелегално.

Инициативен комитет още снощи е започнал подписка за изселването на ромите, като до момента са събрани над 300 подписа.

Хората искат и постоянно присъствие на полиция в селото заради честите набези и конфликти.Източник: Нова ТВЦяла нощ полицията остана на пост около ромския махала,

която беше окупирана от стотици разгневени жители на близките села. В подкрепа на полицаите още снощи пристигнаха подкрепления от Разлог и Банско и беше въведен пропусквателен режим.

Като цяло, нощта е протекла сравнително спокойно - подадени са били още две сигнала за сбивания, но при тях няма пострадали, тъй като полицията се е намесила своевременно.

Областният управител, който пристигна на място, е свикал кризисен щаб. В районната прокуратура пък е образувано досъдебно производство след масовия побой между българи и роми.

Арестувани бяха осем души, но не е ясно дали са освободени към момента. От полицията отказват всякаква информация по случая.

Четирима от пострадалите българи, които бяха приети в спешното отделение на болницата в Гоце Делчев с различни наранявания от хладно оръжие и камъни, са били освободени за домашно лечение.