От няколко дни медии тръбят за комета, която ще погуби Земята на 25 май. Този Апокалипсис е 1:1 с друг от 2006-та, опроверган и осмян още тогава. А въпросната комета се е разпаднала окончателно преди 9 години.

Поредното предсказание за края на света беше мултиплицирано през седмицата от някои наши медии флагмани на чистата и обективна истина. Според него:

Апокалипсисът ще настъпи на 25 май 2015 г. Той ще бъде предизвикан от падане на кометата 73П Швасман-Вахман в Атлантическия океан. Сблъсъкът може да предизвика вълни и цунами с височина 200 метра. Това шокиращо съобщение направи френският астроном Ерик Жулиен.

И още: жертвите ще са поне 80 милиона, "заради цунамито могат да се задействат подводни вулкани". Предсказано с 95% точност от астронома Ерик Жулиен. "Според учени, най-важната стъпка в екстремната ситуация е тотална евакуация на населението от застрашените райони." 

Холивудският "Deep Impact" ("Смъртоносно влияние") ряпа да яде.

Истината е: не, няма да има Апокалипсис на 25 май 2015г., както не е имало и на същата дата през 2006 г. Кометата Schwassmann-Wachmann 3 (73P) дори няма да наближи Земята по това време, защото просто на практика тя не съществува от 9 години. 

"Докато истината си обуе ботушите..."

Оказва се обаче, че не само НАСА с всичките ѝ космически и наземни телескопи, ами никой, буквално никой, ред не е написал за фаталната комета през последния месец. Това, което направиха някои родни медии, е да препишат новина от 2006 година, в която се описва предсказание на "авторитетният" астроном Ерик Жулиен.

"Докато истината си обуе ботушите, лъжата може да обиколи половината свят", написа Тери Пратчет. Да, но тази лъжа е обиколила света преди 9 години и истината след нея е минала, но у нас, лъжата е изчакала, за да се забрави за предишния ѝ резил.

Швасман-Вахман е на парчета отдавна

Ето какво пише НАСА на 27 април 2006: "Нищо няма да развали вашия уикенд (Memorial Day) - няма да има цунами, пожари или масова гибел. Въпреки че в интернет е пълно със спекулации, че фрагменти  от кометата 73P / Schwassmann-Wachmann 3 ще ударят Земята на 25 май, нито основната комета, нито някой от нейните повече от 40 фрагменти представляват опасност за Земята."

Кометата се разпадна още през 1995 г. и процесът продължава. Истината е, че вечетрудно може да се каже, че кометата съществува, след като през 2006 година се е раздробила допълнително. Тогава нито един от нейните фрагменти не е минал по-близо от 9 млн. км до Земята. А това е повече от 20 пъти разстоянието от Земята до Луната. За сравнение, преди месец мина астероид на 1/7 разстоянието до Луната и почти никой не го забеляза.

През 2006г. не е имало никаква опасност (днес още по-малко). Очаква се само метеорен поток от останките на кометата през 2022г. В "кометографията" на Kazuo Kinoshita може да прочетете повече за хрониката за разпадането на кометата Schwassmann-Wachmann, а също и тук.

Кой е Ерик Жулиен?

Всъщност, както сам си признава в своя сайт: "Основната ми професия е била в авиацията, а аз никога не съм бил брилянтен в научните изследвания и имам нормален интелект." (I have never been brilliant in scientific studies and have an ordinary intelligence). Скромният Ерик Жулиен, "air-traffic controller" (диспечер), успява да влезе в "Топ 10 на астрономичните и космическите измами в историята" на space.com.

Любителят-астроном рязко прекратява с публикациите си на 25 май 2006. 

Д-р Аарон Сакулич, водещ на популярния сайт за разобличаване на научни измами theironskeptic.com в унищожителна статия нарича Жулиен "продавач на страх" и твърди, че зад това име се крие Jean Ederman. Последният също е френски пилот, диспечер, който през 2003 нашумя с твърденията, че е имал контакт с "доброжелателни извънземни".

Ерик Жулиен е също уфолог. Но дори списанието за "екзополитика" Exopolitics, първо пуснало в априлския си брой 2006 г. статията му "25-ти май 2006 - Съдбовния ден" се разграничава от французина и статията му е премахната. 

Ерик Жулиен твърди, че когато е работил като военен ръководител на полети за френското правителство, проследява НЛО, което се движи с около 17 000 мили за час (27359 км/ч). По-късно заявява, че извънземните от това НЛО са го взели на борда на техния космически кораб и са го научили да го управлява. Полицията обаче проучва обстоятелствата около това "изчезване" и се оказа, че уфологът е бил в къщата си на остров Реюнион, въпреки твърденията си, че е бил в космоса по това време.

Ерик Жулиен твърди, че е получил информация за раздробяването на кометата чрез парапсихически контакт с извънземните и негов анализ на данни от житните кръгове.

Науката за цунамитата и падащите комети

В статията "Лоша астрономия" (Bad Astronomy) в изданието "Discover" от 4.05.2006, се казва, че коментар по случая Ерик Жулиен е написал прочутият скептик Джеймс Ранди, който е анализирал възможността за възникването на огромни вълни цунами, вследствие на падането на огромно космическо тяло върху Земята.

Вълните цунами са продукт на тектонична активност, като например земетресения под океанското дъно, а не на падане обекти във водата. Дори ако това доведе до цунами, то ще бъде много по-малко, отколкото е показано във филма "Deep Impact", например. 

Ядрата на кометите са просто мръсна топка сняг с прах и чакъл и още при навлизане в атмосферата ще се разпаднат. Евентуалната експлозия ще бъде над Земята. Не случайно, прочутият "Тунгуски метеорит" се определя като комета, именно защото под епицентъра дърветата са останали прави, което говори, че кометата е избухнала над сибирската тайга.

Кометата на Ерик Жулиен уцелва точния център на Атлантическия океан и помита предимно американското крайбрежие, може би в изблик на френски културен шовинизъм. Ако оставим настрана, че подобна прогноза за точното място на попадението е невъзможна, такова "цопване", дори на голям обект, ще предизвика много по-слаби вълни. Защо?

В района на Тихи океан например, където цунамита се срещат сравнително по-често, те се причиняват от подводни трусове, защото Австралийската плоча избутва непрестанно тази на Пасифика. Тъй като земята е в пряк контакт с водата, те "работят" заедно, водата абсорбира енергията ефективно и се задвижва много вода. А с падащото тяло това няма да бъде така - енергията на кометата ще се разпръсне още в надземната експлозия.

Ако се върнем на нашите "източници" - трябва отново да ви разочароваме - не цунамито предизвиква вулкани, а триенето на тектонските плочи при субдукция (подпъхването на плочите една под друга) разтопява скалите и тази лава излиза през кратерите на вулканите. 

Още глупости

Огромните вълни, според Жулиен, са подтиснати от добронамерената извънземна цивилизация и техните съвременни технологии. По някаква причина, те решили да спрат вълните и да спасят живота на милиони хора. Засега. На своя сайт френският уфолог твърди, че извънземните са решили да се намесят, защото Америка е решила да не използва ядрено оръжие за нападение срещу Иран. По някаква причина, взривяването на атомни оръжия на Земята ще навреди на паралелното измерение, в което живеят извънземните, поради което в началото решили да изпратят кометата, за да ни унищожи...

Лично на мен, ми идва в повече вече.