Стотици тонове готова продукция и суровини горят в химическия завод "Металпласт БГ" ООД край гр. Средец.  В резултат на огнената стихия са се срутили производствени части  от завода. Две от помещенията с готова продукция и заготовки вече са погълнати от пожара, предаде flagman.bg. 

"Възможно е да има жертви, не сме сигурни дали изведохме всички работници навън", каза един от пожарникарите.

Огънят е тръгнал от работната площадка, на открито. Вероятно от незагасена цигара, която се е разгоряла в близост до химическите вещества.

Заводът внася пластмасови отпадъци от Гърция. Преработва ги до гранулати с ниско качество, които продава на други химически заводи у нас. Има и цех, в който продължава преработката до качествени пропилен и полипропилен. От тях се прави почти пълен асортимент на битовата химия. Годишно се преработва около 1000 тона суровина, внос от Гърция.

Фабриката е собственост на местния бизнесмен Стоян Найденов.

В момента на място има четири пожарни коли – три от района на Средец и една от Бургас. Огнеборците обаче не могат да се справят заради силния вятър. Огънят поглъща все по-големи площи заради лесно запалимите продукти.

На мястото на инцидента пристигат и доброволци от съседни цехове на конкуренцията – не от солидарност, а за да локализират пламъците и да спасят своите обекти и работата си.