Днес ще се състои държавният зрелостен изпит по български език и литература в 12-и клас. Матурата започва в 8 часа и ще продължи четири часа. За нея са се записали 63 500 ученици.

Изпитът включва 40 тестови задачи, които могат да донесат на кандидата максимум 70 точки, и създаване на аргументативен текст, свързан с художествена творба - с максимални 30 точки.

Пак в 8 ч. на 22 май ще е втората задължителна матура по предмет по избор. Зрелостниците ще трябва да пишат с черен химикал, като тази година за първи път в изпитните стаи ще има камери. За учебната 2015/2016 г. матурите ще са вход за 41 от общо 52-те висши училища у нас

Междувременно във Facebook изтекоха фалшиви отговори на днешните матури.  Те бяха качени от потребител в групата „Матура по БЕЛ 2015", съобщи Дарик.

От просветното министерство обаче побързаха да обявят, че няма как това да са отговорите, защото от банката с тестовите задачи възможните комбинации са теоритично 11 милиона.

Самият изпитен вариант пък се генерира пред медиите от произволно избран журналист в 05:30 ч. в сградата на МОН и няма как да изтече предишната вечер. Окончателният вариант се съставя и се публикува на защитен сайт, като училищата получават паролата за достъп до материалите в часа на изпита - 08:00 ч.

Няколко часа по-късно потребителят, публикувал отговорите, се отрече от тях и обясни, че се е шегувал. „Сега сериозно: глупаво е да се възползвам от наивността на някои хора, затова нека всеки, който ми е повярвал, да не използва отговорите, които дадох! Успех на всички! По-малко чалга и повече те(к)стове!", написа той в групата.