Жълт код е обявен за 7 май в 18 области на Централна, Южна, Северна и Източна България заради значителни валежи и гръмотевични бури, предаде репортер на БГНЕС.

Кодът е в сила за областите Смолянска, Кърджалийска, Хасковска, Пловдивска, Старозагорска, Сливенска, Ямболска, Ловешка, Габровска, Великотърновска, Русенска, Варненска, Бургаска, Добричка, Силистренска, Разградска, Шуменска и Търговищка. В тези области ще има превалявания и гръмотевици и временно усилване на вятъра. Възможни са локални градушки, а на отделни места количеството на валежите ще е около 25 л/кв.м. За останалите 10 области от Западна България обявеният код е зелен.

През страната ще премине студен атмосферен фронт. Сутринта от запад облачността ще увеличи и около и след обяд на много места ще има значителна купесто-дъждовна облачност. Ще има валежи, по-интензивни и придружени с гръмотевици в следобедните часове, уточниха от НИМХ. Значителни по количество ще са валежите в Централна, до полунощ и в Източна България, на места там ще има и градушки. Минималните температури ще са между 13° и 18°. Вятърът от северозапад ще се усили, ще е умерен и с него температурите ще се понижат, като максималните ще са предимно между 23° и 28°.

Над планините облачността ще е значителна, купесто-дъждовна и ще има валежи от дъжд и гръмотевична дейност. По-интензивни ще са явленията през втората половина от деня, а по-значителни в Родопите. Ще бъде ветровито с умерен, по високите и открити части до силен вятър от запад-северозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 19°, на 2000 метра около 13°.

Пред обяд по Черноморието ще има и слънчеви часове, но след пладне облачността ще се увеличи и ще превали и прегърми. Ще духа умерен вятър от запад-северозапад. Максималните температури ще са между 19° и 24°, вълнението на морето ще е около 2 бала. Температурата на морската вода е около 13°-16°.