Групировката "Ислямска държава" използва бебе за пропаганда.

ИД е качила в "Туитър" снимка на новородено, което спи дълбоко. До него, до акта му за раждане, вместо играчки са поставени пистолет и ръчна граната.

Снимката е направена от член на групировката и забелязана в социалната мрежа от сирийския опозиционен активист Абу Уард ар Ракауи.

В съобщението към фотографията джихадистът предупреждава на английски език: "Това бебе ще представлява опасност за вас".

Абу Уард ар Ракауи уточнява, че бебето е родено на 25 април и носи името Джрах, което на арабски значи "рана".

Междувременно Шаит ас Самераи, един от главатарите на "Ислямска държава", смятан за "министър на отбраната" от екстремистите, е бил убит в Ирак при акция на силите за сигурност в провинция Ниневия, съобщава ТАСС. В същото сражение загинали още осем бойци на групировката.

Ликвидирането на "министъра на отбраната" е нова сериозна загуба в редиците на екстремистите за последните няколко дни. В края на миналата седмица имаше непотвърдени съобщения, че от рани е умрял главатарят на "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади.

Терористичната групировка "Ислямска държава" започна настъпление срещу северните иракски провинции през лятото на миналата година. Досега под контрола на ислямистите е около една трета от иракската територия.