Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Русия трябва да даде обяснение за действията си в Украйна и Крим, преди даназовава масовите убийства на арменци от османските турци през 1915 г. „геноцид“, предаде Ройтерс.

„Това не е първият път, когато Русия използва думата геноцид по този въпрос. Лично аз съм натъжен, че (руският президент Владимир) Путин направи подобна стъпка. Случващото се в Украйна и Крим е очевидно. Те би трябвало първо да обяснят тези неща, преди да наричат станалото геноцид“, каза Ердоган на пресконференция в Анкара.

Междувременно, в материал за сп. „Тайм“ американската риалити звезда Ким Кардашиян призова Анкара да признае арменския геноцид и отправи критики към президента на САЩ Барак Обама заради „мекия му подход“ по въпроса.

В текста, подписан от Ким Кардашиян Уест, тя разказва за своето наследство. Звездата произхожда от арменци, които се изселили в Лос Анджелис през 1914 г., т.е. година предисъбитията. Кардашиян споделя, че когато със сестрите ѝ пораснали, баща им постоянно им говорел за тяхното наследство, а арменската храна и неговите истории за миналото били постоянна част от живота им. Освен това той настоявал децата му никога да не премахват типичното за арменските фамилни имена окончание „-ян“, както са го направили други арменци от страх, че ще бъдат убити.

„Целият смисъл на това геноцидът да бъде запомнен е да направим така, че никога повече да не се случи нещо такова. Милион и половина души са били жестоко избити, а една страна се държи сякаш това никога не е ставало. Не мисля, че е правилно“, пише Кардашиян. По думите ѝ „сега е моментът да се говори открито и всяка малка стъпка е от помощ“.