Създаденият през миналата година Съюз на дунавските овощари вече празнува първата си победа - държавата прие предложението за въвеждане на трудови договори за един ден, с които да им даде възможност да наемат гъвкаво работници по време на кампаниите по прибиране на реколтата. Досега голяма част от заетите в прибирането на плодовете през лятото и есента работеха нелегално, защото няма механизъм, по който фермерите да ги назначат временно. Както „Утро“ писа, революционната идея тръгна именно от Русе. 
Срещу предложената ваучерна система, при която държавата продава на фермерите кочани с трудови договори с продължителност 1 ден, първоначално се обявиха работодателски организации и синдикати. След като им обяснихме идеята обаче, вече всички я подкрепят, каза за „Утро“ Николай Колев, председател на Съюза на дунавските овощари. Новината бе потвърдена вчера от социалния министър Ивайло Калфин, който обясни, че по този начин не само работодателите ще наемат по-гъвкаво работници, но и безработните ще могат да се хванат на работа за няколко дни, без да губят социалните си придобивки. 
За да станат окончателен факт договорите за един ден, ще бъдат направени поправки в Кодекса на труда, а социалното министерство ще изготви наредба за прилагането им. Имаме уверенията на министър Калфин, че всичко ще бъде готово до края на май, когато започва прибирането на черешите, заяви Николай Колев.